söndag 29 mars 2009

Ormbergsskolan+hjärta+ Kulturskolan= sant

Några bloggningar bort uppmärksammade vi att Luleå kulturskola blivit utnämnd till årets musik- och kulturskola.
Det är alldeles oerhört kul att man valt att använda ett av våra (många) samarbetsprojekt för att illustrera det fantastiska arbete man gör. Kolla NSDs reportage här.

Jag släckte (också) lyset


Jodå, jag släckte lyset igår kväll kl. 20:30. Det var så mysigt så det fick fortsätta vara släckt på övertid. Inne i stan, där jag bor, finns gott om lägenheter, och det var litet festligt att se hur stearinljusen flammade från många av fönstren.

Självklart har vi uppmärksammat manifestationen på skolan också. Många har haft som hemläxa att räkna ut hur mycket ström familjen sparar om man stänger av alla sina stand by-apparater. För att höja ambitionen deltar vi också i Teknikens Hus tävling om att spara så mycket el som möjligt.

Själva manifestationen i sig sparade elström motsvarande 10 villor/år. Mycket eller litet får var och en bedöma, men det viktigaste var förstås att uppmärksamma oss alla på att vi kan påverka klimatförändringarna.

Se bildspecial hur manifestationen fick genomslag.

torsdag 26 mars 2009

Skolan fortsätter att vara B-R-A!

Vi som jobbar i skolan blir ofta förvånade när vi läser uttalanden och undersökningar som säger att skolan jobbar fel, når dåliga resultat och är allmänt... ja, dålig.
Vi som står där mitt i ser ju alla goda resultat. Barn som mår bra. Barn som lär sej det de ska.
Visst ser vi att det finns problem, men inte till den grad att vi känner igen oss i de negativa krigs(inte ovanligt)rubrikerna.
Därför känns det extra bra att läsa årets "Aktuellt i förskola och skola" där man visar på en tydlig tendens under 2000-talet att meritvärdena ökar. Man kan också läsa att våra elever internationellt toppar listan över dem som upplever sin skola som trygg och säker. Samtidigt upplever svenska lärare i mindre utsträckning än genomsnittet bland kollegor från andra länder att ointresserade och störande elever begränsar deras undervisning.
Ska bli spännande att se om det blir några rubriker av detta...

På besök - Rösjöskolan

Idag har vi haft besök. Det var Mikael Gustavsson - rektor vid Rösjöskolan - som gjorde oss den äran efter inbjudan från oss. Vi bjöd in honom eftersom vi trodde att vi hade något att lära oss. Det hade vi. Massor. Skolan, som ligger i ett miljonprogramsområde, har lyckats med i stort sett allt. Det som var mest intressant för oss var att man lyckats få en skola för ALLA barn, där samtliga 57 särskoleelever har en individuell inkluderingsplan. Alla är på något sätt med i grundskolans verksamhet och vinsten för barnen är stor. De drygt 400 barnen i grundskolan är lika mycket vinnare. Även på förskolan gäller förhållningssättet, bara ännu mera.

Skolan är också Sveriges första kommunala friskola (sen 1997). Jättespännande för oss som är nya i den branschen att få ta del av deras tankar.
Mikael gav oss massor av input. Själv blir jag alltid litet extra uppiggad av otraditionella lösningar som deras princip att ordna barnvakt vid föräldramöten, att ibland ha gemensamma möten med skolans styrelse och elevrådet, att anställa egen skolpsykolog, att skolans talpedagoger också jobbar mot förskolan. Open minds. Tack Micke!

onsdag 25 mars 2009

Grattis kulturskolan. Och tack!


Ett superstort GRATTIS till Luleå Kulturskola som ikväll utnämnts till Årets Musik- och Kulturskola i Sverige. I motiveringen står bland annat att Luleå kulturskola är "Den tillgängliga skolan med ett väl förankrat samspel". Juryn har uppmärksammat ordet samspel och nämner det flera gånger i motiveringen.

Jag är inte förvånad över utnämningen. Det måste vara svårt att slå det engagemang och den kompetens som finns där. Men det viktigaste är att man har lyckats i ambitionen att nå ut till en mycket stor bredd av elever med både enskild undervisning, i grupp, och kanske mest speciellt, i samverkan och integration med "vanlig" undervisning.

Ett stort tack också för att vi har den stora förmånen att vara en K-märkt skola. I gengäld mot att vi också har ett stort engagemang och vilja att ge de estetiska uttrycken stort utrymme får vi extra del av Kulturskolan. I år har det så här långt mynnat ut i No-projekt, engelsk språkig sago-musikal, inspelning av skiva. Mer är att vänta...

Välfärdens gåta

I dagens NordNytt presenteras en undersökning som visar att ungdomar mår pyton. Det finns fler undersökningar som visar samma sak. Mest dåligt mår de som går på högstadiet och en bit uppåt.
Det här är signaler att verkligen ta på allvar. Vad beror det på, och än viktigare, hur tar de sig vidare?
De initierade personerna Frank Lindblad och Carl Lindgren har skrivit en hel bok i ämnet med titeln "Välfärdens gåta". De presenterar en ganska utmanande teori som kan sammanfattas med att vi kanske har överdoserat åtgärder som haft till syfte att öka barnens trygghet. Deras budskap är att det inte är farligt att ha förväntningar på att barn ska klara saker, allraminst skolprestationer. Däremot ser de en fara i att vi alltmer förväntar oss att alltid må bra. Istället för att acceptera att livet består av utmaningar att övervinna betraktar vi dessa som hot mot vår trygghet.
Läs mer om deras bok på denna länk

söndag 22 mars 2009

Spinn för livet


Nuförtiden är troligvis den vanligaste associationen till ordet spinning motionsformen och inte hantverket. en snabb koll på Google bekräftar detta.
I helgen har vi (personal, föräldrar och en och annan god vän) utgjort ett av 40 lag som spunnit för livet.
"Spinn för livet" är en årlig begivenhet som går ut på att X antal lag håller var sin cykel igång ett dygn. Anmälningsavgiften utgörs av en frivillig summa pengar som deltagarna samlat in och som går till Barncancerfonden.
Det var en aktivitet som gav mersmak. Självklart ska vi som är engagerade i barns livsförutsättningar och framtid även ställa upp i såna sammanhang, och att det sen ger skjuts åt vår allelens egna privata hälsa är ett mervärde som även arbetsgivaren Luleå kommun kan glädja sej åt :-)
Jag måste också få ge en eloge till Helex personal som så förtjänstfullt satsar engagemang på att ro detta i hamn.

onsdag 18 mars 2009

Förändring och förändringskompetens

Just nu blåser förändringens vindar i alla möjliga riktningar på våra enheter. En del står vi själva för, och annat kommer från andra håll, och är helt ofrivilligt.
Elisabeth kommer från hösten att lämna Ormbergsskolan och Lulsundets förskola - dessa enheter tar nu Birgitta helt över. Det betyder att Ormbergets förskola får en ny rektor - en rektor som dock Birgitta kommer att samverka med genom intraprenaden.
På skolan gör vi också en mindre omorganisation.
Allt detta står vi själva för.
Att fyra pedagoger riskerar att bli uppsagda genom kommunens övertalighet har dock andra beslutat. Beslut som vi inte alls gillar. Vi ser att vi på olika sätt kan lösa detta dilemma, men det går mycket energi och kraft att hitta och genomdriva dessa lösningar.Men framförallt går mycket energi åt för pedagoger, barn och för föräldrar att hantera situationen.
I spåren av detta blir det många samtal med föräldrar - den ena klokare än den andra. Alla uttrycker de frustration över den uppkomna situationen och funderar hur de kan använda sina kompetenser och kontakter för att påverka utvecklingen i rätt riktning. Men som en förälder så klokt sa: Det känns viktigt också att barnen lär sej att hantera förändringar, eftersom vi med säkerhet vet att de kommer att möta många såna i sitt liv. Tryggheten ska växa inifrån, och det gör den om det finns kloka vuxna runt omkring som visar dem vägar och ger dem redskap att möta förändringar och till och med kaos.
I vuxensammanhang brukar vi kalla det för förändringskompetens.
Jag hoppas och tror att vad som än händer så kommer vi på skolan tillsammans med föräldrar att hjälpa barnen att bli förändringskompetenta, men då gäller det att vi själva är just detta.

söndag 15 mars 2009

ormbergsskolan på facebook

Du som är med på facebook kan nu gå med i gruppen "Vi som bryr oss om Ormbergsskolans utveckling"
www.facebook.com

lördag 14 mars 2009

"Barnen behöver kommunens klöver"







Idag har jag tillsammans med några hundra andra Luleåbor tagit chansen att visa att jag tror på skolan i Luleå. Det gjorde jag genom att demonstrera mot de planerade nedskärningarna. Trots att man sedan 2005 har sparat drygt 65 miljoner kronor så ligger Luleå i klar topp över hur många lärare som nu sägs upp. Bara det i sig är något att försöka förändra.
Min 18-årige son undrar vad jag tror mig åstadkomma genom att demonstrera. Mitt svar är att det är ett av många sätt att jobba för en skola med hög kvalitet = många kompetenta och engagerade lärare. Ett sätt att både visa och känna att vi är många som faktiskt tycker så.
Demonstrationen avslutades med ett panelsamtal/debatt mellan representanter från alla kommunala partier (utom Kd). Bitvis blev det ett rätt tröttsamt samtal där Det röda laget skyllde på regeringen och Alliansen på det lokala stora partiet. dock framskymtade också konstruktiva tankar om hur man kan och måste prioritera skolan i tider när pengarna inte räcker till allt. Jan Nyberg, som var moderator för det hela avslutade med att fråga politikerna om de tycker att detta är tillräckligt viktigt för att man ska kunna ta varandra i hand och hitta konstruktiva lösningar. Kanske övertolkar jag svaret positivt - det får framtiden utvisa - men jag ser hoppfullt på vad som händer på kommunstyrelsens möte på måndag. Så att det oroande rykte en av journalisterna spred inte behöver bli verklighet - att elevpengen kommer att sänkas.

torsdag 12 mars 2009

Kom med och visa vad som är viktigt!

Jag har tidigare bloggat om besparingar och prioriteringar.
En uppmaning till alla: Slut upp på lördag 14/3 KL. 12:00 utanför "Språklådan" i gymnasiebyn (precis där Storgatan tar sin början) för att visa att du tycker att skolan måste prioriteras.
Vi ses!

Spontan konstruktivitet

Dagen har varit full av inplanerade konstruktiva möten. Med planerade menar jag att de inte var spontana utan inbokade. Att de blev konstruktiva var dock, åtminstone delvis, spontant.
Bl.a. har vi mötts i skolans Lokala styrelse (med föräldramajoritet) och Ledningsgruppen. Båda sprudlade av spontanitet och konstruktivitet. Förslag om allt i från att vårt framtida intraprenadkök ska kunna sälja lunchlådor till föräldrarna, till att skapa en stor gemensam ateljé med ateljerista till förfogande för hela skolan.
Allt detta och de förändringar i organisationen som kom att prägla båda mötena har ett enda syfte: Att ge våra elever den allra bästa skolgång man kan tänka sig.

onsdag 11 mars 2009

Ropen skalla - mer fisk åt alla!


Att fisk är riktigt nyttigt är allom känt. Men att fiskintaget ökar den kognitiva förmågan till klart mätbara nivåer känns nästan för bra för att vara sant. Detta visar i alla fall forskning vid Göteborgs universitet .

Måste genast undersöka om detta kan bli ytterligare ett sätt att öka vår måluppfyllelse :-)

Mer om fiskens förträfflighet för hälsan kan du läsa här.

Och naturligtvis måste jag också presentera en länk till fiskrecept så att vi alla kan gå hem och ge våra barn ytterligare förutsättningar för framgångsrik utveckling.

torsdag 5 mars 2009

Prioritera mera!!


Besparingar, besparingar, besparingar. Sen 2005 har Luleå kommun sparat 67 miljoner kronor på skolans verksamhet. Det här året kommer man att spara ytterligare 45 miljoner. Vad framtiden innebär i termer av besparingar kan vi bara sia om, men utifrån det sparkrav man ålagts räknar man med att spara ytterligare 50 miljoner 2010 osv, osv.

Jag tillhör dem som tycker det är bra att Luleå kommun har satsat på både kultur, idrott och annat som gör livet litet extra värt att leva, men nu förväntar jag mej politiska beslut som innebär en tydlig prioritering på skola, men även vård och omsorg.

Vår duktiga ekonomichef Ingrid Lind sliter hårt tillsammans med många andra för att lösa det knepiga läget, och hon delade med sej av bilden ovan. (klicka på den så blir den stor - och läsbar). Den visar vilka prioriteringar Luleå kommun gjort hittills. Den visar hur man satsar på olika förvaltningar i förhållande till andra jämförbara kommuner. Här ser man tydligt att skolan och socialförvaltningen är förlorarna i förhållande till andra förvaltningar. Visserligen satsar kommunen (innan de senaste besparingarna) något över jämnförbara kommuner även på skolan, men då ska man veta att det är "valda" delar som drar upp kostnaderna, framförallt sär- och förskola, kulturskola samt gymnasiebyn.

I svåra tider är det viktigare än någonsin att politikerna prioriterar rätt. Jag är övertygad om att de förstår det, och väntar med spänning på att få se det ske.



måndag 2 mars 2009

Skol-coach på besök

Vi har en plan - en läroplan.
på 42 olika ställen i förskolans läroplan (LPFÖ 98) hittar man ordet utveckla. Där handlar det vilka förmågor barnen ska utveckla i vår verksamhet.
När vi idag samlade personalen vid två av våra förskolor till Utvecklingsdag handlade det mer om hur vi ska utveckla oss och vår verksamhet för att nå de mål som läroplanen beskriver.
Dagen inleddes av "skol-coachen" (tidigare coach för Plannja basket) David Visscher. David pratade om hur oerhört viktigt det är att vi bemöter andra och varandra med respekt. Att vi har ett engagemang i det vi gör. Att vi skapar tillit och förtroende för oss själva och det vi gör. Det gäller i kontakterna med både föräldrar, barn, arbetskamrater och andra vi möter.
Så viktigt, och så sant. Ett sätt att inte bara läsa utan också leva läroplanen.

söndag 1 mars 2009

Sportlovsdax


Hämtat ur Wikipedia:

"Sportlovet i Sverige har sitt ursprung i de så kallade kokslov som infördes 1940 då det rådde ransonering i Sverige, för att spara på eldningen av klassrummen. Ändamålet med sportlovet utvecklades snabbt till att främja utövandet av vintersporter, endera genom sportutövande på hemorten eller genom resor till de svenska fjällen. Numera erbjuder många kommuner sportlovsaktiviteter för skolungdomen, men dessa har långt ifrån alla med vintersport att göra, däremot är olika former av sport vanligt förekommande på sportlovsprogrammen, till exempel innebandy"


Den som firar sportlov på sin hemort kan kanske också sägas fira ortlov :-)


Gott om tips för den som är sugen på sport eller annan mer eller mindre hälsofrämjande aktivietet hittar du här