fredag 27 april 2012

10 säkra vårtecken

Å så blev det helg igen. Och efter den så  blir det nästan omedelbart en ny helg. Inte vilken helg som helst heller, utan valborg och 1:a maj. Ursprungligen en hednisk högtid som kommit att bli också arbetarnas och akademikernas (mösspåtagning) helg. Utanpå det är det också den helg som vi slutgiltigt hälsar våren välkommen. Var i landet vi än må bo. Trots att marken hos oss ännu är täckt av snö, så är det vår även i Luleå. Detta bygger jag på följande 10 säkra vårtecken som jag observerat på vår kära skola:
- Långhopprepen snurrar oavbrutet varje rast
- Likaså har Serve-rutorna tinat fram och återseendets glädje är stor
- Trots att de torra områdena är kraftigt dominerande på skolgården kommer de yngsta barnen in mer eller mindre dyblöta efter varje utevistelse
- Det hjälper inte vad vi vuxna säger. De äldre eleverna måste ta av mössan och öppna jackan.
- Helt plötsligt ersätts bilarna på parkeringen av cyklar i mängd. Både barn- och vuxenstorlek, och på hyllorna tränger hjälmarna ut täckbrallor och dunjackor.
- De allra äldsta tjejerna i sexan hittar hörnen där man kan sitta och mysa och socialisera i solen.
- Det blir alldeles för varmt i klassrummen som vätter mot solen.
- Nya barn till nästa års förskoleklass kommer på besök
- Liksom våra sexor börja längta efter att börja sjuan.
- Stressnivån hos lärarna är högre än nånsin. Nu ska allt som inte hunnits med få en ny chans, allt ska avslutas och allt ska planeras för nästa läsår...

En härlig valborg och 1:a maj önskar jag er alla!


tisdag 17 april 2012

Man blir som så glad

"Om ni tar av er barfota och går ut i gräset så ska ni känna att det här gror under era fötter" Det fick våra barn höra idag när vi var iväg till Kulturens Hus i Luleå. Det som gror är den norrbottniska folkmusiken. Musikspråket som har vuxit fram i den norrbottniska myllan under århundranden, och som fortfarande växer. Inte lika yvigt kanske, mer begränsat och även emellanåt influerat av andra musikspråk. Hursomhelst är det ett musikspråk som barnen i vårt skolområde inte får så mycket kontakt med idag, ljudträngseln släpper lättare fram musikstilar som är mer kommersiellt gångbara. Inget fel på dem, men det innebär att vi i skolan har ett stort ansvar att visa dem också denna stil. Det är inte särskilt svårt att hitta belägg för det i vår läroplan.

Vi har därför ägnat en del undervisningstid åt att lyfta den norrbottniska folkmusiken. För att ge tillbaka en del av vårt gemensamma kulturarv. Ett arv som ger trygg identitet. Hela grundsyftet har varit att genom att gräva ur djupet av vår egen kultur få förståelse, nyfikenhet och respekt för andra kulturer.

De som bjöd oss att knyta ihop detta arbete genom en rejäl dusch av norrbottnisk folkmusik, och också stod för citatet ovan, var de begåvade "gubbarna" i J P Nyströms. Se här vad Kuriren skrev.

För att göra en lång recension kort lånar jag ord av en tjej som går i 7:an på Björkskataskolan (sades direkt efter konserten): "Man blir som så glad av det här"

tisdag 10 april 2012

Tid att läsa och lära

Efter en ljuvlig fjällhelg tittar jag ut på ett grådaskigt snöväder. Barnen och många av de vuxna på skolan har välbehövligt påsklov. På fritids är det dock full fart som vanligt.

Dessa lovveckor ser mitt jobb oftast litet annorlunda ut. Det är ambitionerna får litet större utrymme, och jag hinner lägga ordentlig tankemöda på både planer och "göranden". Idag har jag även hunnit surfa runt för att kolla in litet ny forskning. Här är en av dem som väckte mitt intresse: Peter Marshall och Christina Comalli har undersökt vad barn mellan 4-13 egentligen vet om hur hjärnan fungerar. Efter att de konstaterat att det var mycket litet utformade de 20-minuterslektioner om ämnet, med fokus på hjärnans roll när det gällde sinnesintryck, alltså inte i första hand att man "tänker" med hjärnan. Undervisningen visade sig ha stor betydelse för barnen. Carol Dweck vid Stanford universitet har i sin forskning visat att barn som får kunskap om hur hjärnan fungerar och hur den utvecklas, hanterar misslyckanden som lärtillfällen och blir motiverade till att försöka om igen. Spännande och något att fundera vidare på.

måndag 2 april 2012

Flerdimensionell multitasking

Bland dagens alla möten fanns det om skolavslutningen. Det är nu "bara" 2 månader kvar, så det är hög tid att planera denna traditionsrika och härliga dag. Dagen då vi firar att allt arbete som elever och personal (och även föräldrar) lagt ner lett till framgångar och utveckling.
Mötet får mej också att tänka på att jobbet i skolan, det är verkligen att leva i nuet, att planera för framtiden på både kort och lång sikt men samtidigt analysera och reflektera över det som varit. Samtidigt. Litet som flerdimensionell multitasking.