Välkommen till min rektorsblogg. Här presenterar jag fasta och lösa tankar om vardagen i den framtidsverkstad skolan utgör.
tisdag 20 december 2011
Rektors julbrev 2011
20 000 dagar som har använts till att tillägna sig nya kunskaper, befästa andra, lära känna både sig själv och sina kamrater bättre. Det är många viktiga saker som händer i barnens skolvardag. Häromdagen tog jag mig ut och träffade några av eleverna för att be dem berätta vad som hänt under höstterminen. Vad värderade de som viktigt?
Först är det de stora och lite mer ovanliga händelserna de kommer ihåg: Skogens barn som jobbade med ett storyline om Samerna. Ett arbete som resulterade i en välbesökt och välgjord föreställning, femmorna som kom vidare i Vi i femman och stod för skolans Lucia-tåg. 4-6:ornas rollspel på Hägnan då de fick prova på att gå i skolan á lá Förr i tiden, arbetet om mänskliga rättigheter under FN-veckan och författarbesök.
När vi pratat en stund om vad de har lärt sig kommer det litet mer vardagligt skolarbetet upp till ytan . Fyrorna är entusiastiska över sitt arbete med atomer, där alla fått skriva en "Atomens dagbok". Dagböcker som av naturliga skäl sträcker sig över flera århundraden. Ettorna berättar hur de lärt sig skriva spännande berättelser och att man lärt sig logga in på datorn. För de yngsta handlar det mycket om alla nya kamrater man lärt känna, om att hitta i skolan, ta maten själv och lära sig roliga lekar.
För oss vuxna har mycket av hösten kretsat kring vår nya läroplan, LGR 11. Även om den i grunden visar på samma mål med arbetet som den gamla läroplanen, är det mycket nytt att fundera på. Inte minst när det gäller kunskapskraven och de bedömningar som ska göras utifrån den. Vårt första försök har ni sett i de skriftliga omdömen som gjorts i samband med utvecklingssamtalen.
Ett stort och känt tack till alla fantastiska pedagoger och annan personal på vår skola liksom till er föräldrar för support till era barn och till oss på skolan. Kompetens och samarbete på hög nivå - allt för att ge eleverna den bästa skolgången.
Under våren kommer vi bl.a. att bjuda in till workshop-dagar där ni får chansen att se litet mer av era barns skolvardag. Ett gemensamt projekt kommer att genomföras där folkmusiken är utgångspunkt. Teknikveckan kommer att utvecklas så att alla åldrar blir delaktiga. Vår nya Lokala styrelse träffas för första gången i mitten av januari, och ska då fundera på hur vi kan organisera grupper och undervisning optimalt. En mindre omorganisation står för dörren nästa läsår.
Med det tillönskar jag er en riktigt God jul och ett Gott nytt år! På återhörande!
tisdag 13 december 2011
Lucior, tomtar och Vi i femman
Femmorna, som lussade både för skolan och för vårt grannliga äldreboende fick dessutom en glad överraskning: De kommer som en av 8 skolor att vara med i länsuttagningen till Vi i femman. Stort grattis till er! Den 17/1 kommer vi alla andra att hålla tummarna. Hårt!
måndag 12 december 2011
Vi i femman
Vi i femman är ett svenskt frågesportprogram som sänds i Sveriges Radio P4, och SVT B. Namnet kommer av att deltagarna är elever i den svenska grundskolans skolår 5. Programmet sändes första gången i radio 1963 och för första gången i TV 1970.Programmet engagerar en stor del av landets femteklasser. I uttagningen till 2010 års program deltog 57 376 elever i 3 281 klasser på 2 184 skolor.
Den 13 december, på självaste Luciadagen, offentliggörs vilka femmor som går vidare till länsuttagning. Ser fram emot det.
söndag 11 december 2011
Tranströmmer och skolan
Jag följer Körling på twitter och kommer den vägen åt tankar som emellanåt tar mej med storm.
Tranströmmer har varit på hennes tapet dessa hans dagar, och jag bara måste få sprida några av hennes rader:
"Vi befann oss i första kapitlet av en mycket stark berättelse – skriver Tranströmer. Och jag vill tänka så då jag möter eleverna dag ett i skolan. Jag vill följa, berätta, beskriva och ge ordet, orden och låta eleverna skriva sig in i skolans berättelse och sin egen. Det är en stark berättelse – den om skolan och lärandet."
Låt det få smälta in...
torsdag 8 december 2011
Verklighetsabstinens
Sitter hemma med värsta abstinensen. Efter tre dagar i skolbänken (Statliga rektorsprogrammet) längtar jag efter verkligheten. Den som ligger utanför (eller är det innanför) teorier och vetenskap. Jag vill veta hur elevhälsomötet som jag inte kunde vara med på gick. Vad miljöinspektionen sa om vårt fina skolkök. Hur det gick att organisera verksamheten efter vattenskadan som upptäcktes i måndags. Om alla kopiatorer och skrivare blev utbytta. Har de nya datorerna blivit uppkopplade. Har alla haft en bra vecka? Det är mycket som ska fungera på en skola för att själva huvuduppdraget - rik och god undervisning - ska kunna ske. Och just det är jag mest nyfiken på av allt - vad har barnen fått lära sig i veckan?
torsdag 1 december 2011
...som att skjuta sig i foten
Alla elever når inte målen idag. Varje år går ca drygt 13 000 elever ut skolan med ofullständiga betyg. Det betyder att på fem år har vi 67 000 ungdomar utan fullständiga betyg.
2010 presenterade socialstyrelsen en rapport med namnet Skolbetyg, utbildning och risker för ogynnsam utveckling hos barn. I denna rapport pekar man på att låga eller ofullständiga betyg från År 9 ökar risken för framtida psykosociala problem. Exempelvis är allvarlig kriminalitet i ung vuxen ålder 8-10 gånger så vanligt bland dem med låga betyg som bland dem med medel/höga betyg. Detta är ett mönster som finns i alla socioekonomiska grupper.
Detta om något stryker under hur viktigt det är att vi som skola tar i med alla krafter för att alla elever ska få fullständiga och goda betyg = fullständiga och goda kunskaper.
Ett av vår skolas gemensamma ställningstagande är detta: Genom höga förväntningar och gott stöd ska alla elever ges förutsättningar att nå så långt som möjligt.
Jag gillar sociala medier
Ser oanade möjligheter som väntar på att vi ska hinna ikapp dem.
Kolla här vad som skrevs på Luleå kommuns hemsida om mitt och skolans förhållande till sociala medier.
söndag 27 november 2011
Föräldramakt eller föräldrasamverkan?
DN:s Hanne Kjöller följer idag upp Studio 1 reportage om Föräldramakt i skolan. Reportaget bygger på en form av "föräldrasamverkan" som enligt de intervjuade personerna helt verkar ha spårat ur.
Jag blir bekymrad över det jag hör, men också litet glad.
Samverkan mellan skola och hem ska gynna eleverna. Slår det över till det som beskrivs - att föräldrar i allt högre grad, gärna mailvägen, och ofta respektlös låter sin frustration över problem gå ut över skola och lärare - så leder det till raka motsatsen. Eleverna förlorar tilltro till skolan och lärarna, och blir osäkra på vem som egentligen har ledarskapet. Vi vet att lärarnas ledarskap har mycket stor betydelse för elevernas framgångar.
Samverkan med föräldrar är A och O. Detta kan aldrig nog understrykas. Skolans uppgift i detta är självklart att erbjuda en verksamhet och miljö som ger eleverna de bästa förutsättningarna. Kompetenta lärare som kan de ämnen de undervisar i, som skapar delaktighet för elever och föräldrar, som utmanar där det behövs, som stödjer där det behövs, som skapar förtroendefulla relationer med både elever och föräldrar. Föräldrars roll är att stötta barnen, och i det ingår att visa att skolan är viktig och att läraren är ledare i skolan.
Och för att inga missuppfattningar ska ske: Självklart ska föräldrar ha synpunkter och ställa frågor, men utan att för den skull ta ifrån barnen respekten och tilltron till läraren. Föräldrars konstruktiva synpunkter är en viktig del av vårt kvalitets- och förbättringsarbete.
Så till anledningen till att jag faktiskt också blir litet nöjd med det jag hör och läser. Det är helt enkelt att jag inte känner igen problemet från Ormbergsskolan. Istället ser jag föräldrasamverkan som en av de verkligt stora orsakerna till vår höga måluppfyllelse. Fortsätt komma med konstruktiv kritik - både positiv och negativ. Fortsätt engagera er i barnens skolgång. Fortsätt visa att utbildning är viktig. Fortsätt vara föräldrar. Tack!
onsdag 23 november 2011
Årets julklapp
tisdag 22 november 2011
Ett gott råd = Föräldraråd
torsdag 17 november 2011
När Facebook blir en del av Luleåbornas identitet
Matz Engman, näringlivschef i Luleå uppmärksammar bl.a. min blogg som ett exempel på vad Facebook-etableringen kan betyda för Luleå. Det gör han rätt i.
Jag tror att tanken är riktig - det har stor betydelse för Luleåborna att vi ser att vi är del i ett sammanhang. Ett sammanhang som dessutom fyller oss med framtidstro och inspiration.
I vår vardag på Ormbergsskolan betyder det att vi använder oss av Luleå skärgård i undervisningen. Att vi samarbetar med JP Nyströms för att få tillgång till den musiktradition som byggts i vår region. Att vi använder skidor och skridskor i undervisningen. För att ta några exempel.
Inte för att skapa en självgodhet och inskränkthet. Nej. För att genom att se sin egen kultur och identitet kunna identifiera och uppskatta skillnader och olikheter. Genom att ingå i en gemenskap som utgår från en demokratisk värdegrund träna sina demokratiska förmågor och förstå och respektera andra.
Jag grunnar fortfarande på hur vi kan använda oss av FB-etableringen i vår undervisning. Har kommit på rätt många trådar - från och med våren kretsar vårt miljöarbete kring ett samarbete inom gröna kommuner - SÅ spännande med serverhallarnas resurssnåla energisystem - kan bli något att titta på. Hela Europas virituella FB-tankar landar i Luleå innan de åker ut över världen - öppnar upp för både filosofi och kommunikationsfunderingar. Själva byggprojektet. Sociala medier - kan inte låta bli att påpeka att Ormbergsskolan för 4 år sedan var den första grundskolan i Luleå med egen Facebooksida. Har även bett några elever grunna på frågan. Väntar på svar.
torsdag 10 november 2011
Livsviktiga fritids
Idag hade jag äran att vara moderator vid ett seminarium för kommunens fritidspedagoger. Särskilt stort var nöjet eftersom två av föreläsarna var fritidspedagoger från Ormbergsskolan.
Som avslutningsord sa jag ungefär så här:
Fritidshemmen och fritidspedagogerna har kanske aldrig varit viktigare än de är idag. Det blir allt tydligare vilken betydelse det har för barnens skolresultat om de kommer från resursstarka hem eller ej - fritids är en av de viktigaste platserna för barn som har det trasigt hemma. Allt mer fokus läggs på bedömning av elever i skolan. På fritids är det verksamheten som bedöms och utvärderas, inte eleverna. Fritids är den kanske viktigaste sociala arenan dagens unga skolbarn har. Där uppmuntras och utmanas de ständigt i sin sociala utveckling, både av kamrater och insiktsfulla pedagoger. Det pratas allt mer om de generiska förmågorna - att skapa tillit till sin egen förmåga, att lära sig lösa problem, att samarbeta - de viktigaste funktionerna för lärande och utveckling. Det är ju precis det fritidspedagogiken handlar om. Fritids är livsviktigt för många barn, superviktigt för resten.
Under en tid har fritidspedagogens roll stått på gungfly. Uppdraget förändras och behörighetskrav skärps. I Luleå har vi fantastiska fritidspedagoger, alla behöriga, kompetenta, erfarna. Det klokaste pedagoger och rektorer i samarbete bör göra, är att ta tillvara tillfället till förnyelse. Ta initiativ. Fördjupa samtalen kring läroplanen. Kvalitetsarbeta. Visa upp kunnande och verksamhet. Var stolta. Luleå behöver bra fritids. Luleå behöver er!
tisdag 8 november 2011
När skolmaten blir en inflytandefråga
lördag 29 oktober 2011
Veckorapport från en skola i "The Node pole"
Ännu en vecka har förflutit. Så här mitt i terminen är det större aktivitet än någonsin. Den vanliga läsårsrytmen är att både elever och vuxna visar tendenser på trötthet strax innan höstlovet. Visst hör jag röster om att det är svårt att komma upp på morgnarna, men alla andra symptom uteblir.
Istället är det arbetsglädje och god kamratskap jag ser när jag traskar runt i vår skola.
I måndags firade vi alla FN. Denna 66-årings födelsedag är i sanning värd att firas. Dagen innan hade Tunisien haft sitt första fria val. I skolan blir FN:s arbete också ett tillfälle att påminna oss om hur viktigt det är att vara en schysst kamrat. Barnen läste dikter, sjöng och jublade. Härlig stämning med FN-flaggan i topp. Också många andra lektioner har haft detta tema i veckan.
År 2 och 3 har tillsammans med sina och Kulturskolans pedagoger jobbat intensivt med att lära sig mer om samekultur och historia. Det har inneburit spännande möten och kreativ undervisning. Jag och många föräldrar fick chansen att ta del av deras redovisning i form av Same-föreställning. Se här Sven Nordstedts fina bilder.
Under veckan som gått har jag fått se fantastiska resultat av samverkan mellan skola, hem och andra resurser i samhället. Samverkan som vi emellanåt är missnöjda med. Men när det fungerar... Oj, vad bra det kan bli. Ibland måste vi i skolan inse och låta andra förstå att vi inte har kompetens för allt. Vi är och ska i första hand vara pedagoger, och det finns mycket kompetens att hämta på andra håll.
En HELT annan sak som hänt i veckan är att det slutligen blev klart att Facebook anlägger sina första serverhallar utanför USA - i Luleå! Detta har gett eko i hela världen - Till torsdagkväll hade man räknat in 1400 artiklar om saken, från hela världen. Detta kommer att ge nya inkomster, nya jobb och rätt spelat också en fortsatt inriktning för området som "The node pole"
Jag grunnar på hur vi på Ormbergsskolan kan uppmärksamma och bli en del i detta. Jag återkommer.
Nästa vecka är det lov, med härliga lovaktiviteter på fritids. Detta trots att våra fritidspedagoger åkt till Skoforum för att representera Luleå kommun. "On top of all" har de blivit nominerade till årets skolutvecklingspris. Lyssna på P4 på tisdag eftermiddag då Lena Callne intervjuar dem på plats.
onsdag 26 oktober 2011
Skolan lärde mig att jag inte dög
Här kan du läsa artikeln där hon beskriver sin insikt om att det var först i arbetslivet som hon förstod sitt värde som människa. I skolan kunde de coola killarna skrika: "Om du inte kan prata ordentlig kan du lika gärna hålla käften!" Betygsamtalet några år senare. - läraren som talade om för henne att hon inte kunde få högsta betyg i svenska, hur bra hon än skrev: "För du klarar ju inte riktigt de muntliga". Åsa stammade. Så enkel funktionsnedsättning. Så stora konsekvenser. Åsa fortsätter och beskriver hur arbetsgivarna såg hennes möjligheter istället för att störas av hennes funktionshinder. Avslutningsvis skriver hon: "Jag hoppas verkligen att utvecklingen har gått framåt. Jag är rädd att den inte har det"
Är det så? Har Åsa rätt? Jag vill inte tro det. Att säga att en elev pga stamning inte kan få högsta betyg är ett solklart brott mot skollagen och diskrimineringslagen. Att bli bemött av kamraters kränkningar i klassrummet är ett fall för både skollag och diskrimineringslag. Vi har lagrum och läroplan, likabehandlingsplan och specialpedagogiska verksamhet, inkluderingsperspektiv, behöriga lärare, kompensatoriska hjälpmedel, nätverksarbeten. You name it - we have it.
Men ändå. Frågan gnager i mig. har Åsa rätt? Jag vill inte tro det, men jag vet att det ändå händer. Att barn far illa i skolan. Alltför ofta. Vi får aldrig slå oss till ro. Hur många fina planer vi än har måste vi komma ihåg att också ha det mest grundläggande perspektivet - barnets. Barnet som har tillit till de vuxna. Som har rätt att ha tillit till oss vuxna. Det får vi aldrig utnyttja. Tack Åsa för att du påminner oss om det.
tisdag 18 oktober 2011
Ropen skalla - bokbad åt alla
Till min mailbox kommer m-å-n-g-a mail. Jag gillar mail. I princip. Ibland blir de litet för många. Därför gillar jag även skräppostfunktionen. En anledning till att jag gillar mail är att jag fascineras av hur orden används i dessa meddelanden. Korta meddelanden. Komprimerade. Kanske är det just att de inte är så ordrika som göra att det finns plats för egna reflektioner. Och tankar.
I ett av mailen som landade i min box under dagen stod det ungefär:
"Vad vi pratade om idag:
Läsdagbok –hur får man det att fungera?
Hur viktig är platsen du läser på? Kan klassrummet funka bäst?
Hur kan vi inspirera till läsning? Läsa en bit ur olika böcker, som sedan står lättillgängligt i klassrummet.
Bokbad som skapar njutande läsare OCH tänkande läsaren, där läsningen är mer än njutning.Hur locka barn att prova på nya genrer? Författarteman? Ämnesteman?
Till nästa gång, den 13/12 (?) läser vi kap. 9-15."
Visst hade man velat vara med på mötet? Så spännande frågor - Ja, har det betydelse vilken plats du läser på? Vilken plats eleven formar sin egen läslust? Bokbad. Som skapar njutande OCH tänkande läsare...
Så går funderingarna i vårt svenska-arbetslag.
Läsning är själva grunden till att utveckla språket. Ur LGR 11 "Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. "Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts".
Man kan förbättra världen på olika sätt. Ropen skalla, bokbad åt alla!
onsdag 5 oktober 2011
Det löser sig inte alltid
Skolans verksamhet ska bygga på vetenskaplig grund (och beprövad erfarenhet). Detta har vi genom åren löst genom att läsa, lära och ta till oss utomstående forskares slutsatser.
söndag 2 oktober 2011
Hellre ett felstavat kärleksbrev...
"Hellre ett felstavat kärleksbrev än ett rättstavat hatbrev" var en av de klokheter våra elever fick ta del av när skolans svenskalärare bjöd in Petter Lidbeck.
Petter är något så fint som barnboksförfattare. Med sina böcker får han våra barn att öka sin förståelse för andra människors sätt att tänka & vara och samtidigt öka sin läsförmåga och läsförståelse. Jag undrar om han själv förstår vilket viktigt jobb han har.
Med stor generositet och allvar blandat med humor gav han våra elever ännu mera läsinspiration och även berättartips. Läs mer i artikeln från Kurirens kultursida.
måndag 26 september 2011
Möt framtiden med förstånd
E: Till när har vi No-läxan?
L: Ja, men det var ju det som jag stod och mässade om nyss.
Va, ropar klassen. Har du messat oss???
Kul. Absolut. Det hade f.ö. med största sannolikhet varit effektivare att messa än att mässa i detta fall.
I nästa stund hittar jag en sida som heter "Vi som tycker mobiler borde räknas som en kroppsdel" på Facebook.
Också kul. Absolut. Men också något som stämmer till eftertanke. Vissa hävdar att telefonen redan är det. Vår första helt digitala kroppsdel. Vem går hemifrån utan mobilen nuförtiden?
Stanna upp nästa gång du befinner dig i närheten av en grupp människor och räkna hur många som använder sin mobiltelefon. Jag gjorde det häromdagen - 8 av 12 jobbade febrilt med sina telefoner(ingen talade dock i sin).
Jag läste nyligen om läraren som inte ville ta av eleverna mobiltelefonerna trots att de missbrukade dem och bl.a. filmade andra människor mot deras vilja. Han menade att det var deras mänskliga rättighet att få ha sina mobiltelefoner kvar.
Ursäkta mej! Jag är både teknik- och utvecklingsintresserad. Jag ser en fantastisk potential i digitala verktyg. Men jag höjer varsamt varningens finger. Verktyg är verktyg och människa är människa. Vi ska använda verktygen som hjälpmedel men vi får inte göra oss helt beroende av dem. Punkt.
tisdag 20 september 2011
Tydliga mål och formativ bedömning
En forskare vars grundsyn ligger väldigt nära svensk skola är John Hattie. Den kritik som emellanåt hörts är att det inte är självklart att lyfta hans forskningsresultat från andra sidan jordklotet till våra svenska förhållanden. Å andra sidan är det ett enormt stort underlag han bygger på.
Vad är det då Hattie säger? Han säger att läraren är så oerhört viktig för elevernas utveckling. Det är ju knappast någon hemlighet. Det har många sagt tidigare. Det han också gör är att gradera VAD läraren och skolan GÖR som faktiskt har betydelse. Störst betydelse har det, enligt hans resultat, att läraren arbetar med formativ bedömning - att eleven får klart för sig vilka mål han/hon jobbar emot och att läraren ger feedback under arbetes gång, i syfte att ge eleven möjlighet att förbättra sig. Vetskapen om detta har ökat bland skolor och lärare. Hela den s.k. IUP-processen är ett viktigt led i denna riktning. På vår skola ägnar vi största delen av vår kompetensutvecklingstid åt detta framöver - bedömning kopplat till läroplanen. Jag räknar med att vi kommer att få ÄNNU bättre resultat. Läs denna artikel om Hatties forskning
onsdag 14 september 2011
Civilkurage och Likabehandling
söndag 28 augusti 2011
Vi och dom
"I belong to a family, the biggest on earth; A thousand every day are coming to birth. Our name isn't Dallas, or Hasted, or Jones, It's a name that every man should be proud.
It's the Family of Man, keeps growing The Family of Man, keeps sowing The seeds of a new life every day.
I've got a sister in Melbourne, a brother in Paris The whole wide world is brother and sister to me Wherever you go, you'll find my kin, Whatever his creed or the colour of his skin."
lördag 27 augusti 2011
Veckorapport 1 från framtidsverkstan
söndag 21 augusti 2011
Tal till våra älskade elever!
söndag 14 augusti 2011
Morgondagens vinnare
måndag 8 augusti 2011
Nystart i framtidsverkstaden
måndag 1 augusti 2011
Mångkultur och demokrati
måndag 25 juli 2011
Arena för demokrati
De senaste dagarna har varje nyhetssändning, tidning, twitter och andra sociala medier varit fulla av både frågor och svar. Det är bra. Kanske kan det på det viset komma något gott ur en annars så fruktansvärd och meningslös händelse. Oerhört många kloka saker har sagts - Jens Stolenberg har genom att lyfta det öppna samhällets betydelse visat en tydlig väg. Själv funderar jag mycket på skolans roll.
Vi har en läroplan som är väldigt tydlig. Våra elever ska inte bara lära sig räkna och skriva. De ska också få en sund värdegrund med sig på vägen ut i livet. Så är det även i Norge. Läs här en tänkvärd berättelse av en klasskamrat till Anders Behring-Breivik. Vi pratar mycket om hur vi ska nå 100 % måluppfyllelse när det gäller skolämnena. Men hur ska vi mäta måluppfyllelse när det gäller värdegrunden? Det finns inga enkla svar. Det kräver engagemang och kompetens. Grundvalen är samma som för vårt övriga samhälle - alla människors lika värde. Vi behöver jobba med att stärka självkänsla och identitet. Fostra elever som är trygga med sig själva och därför kan vara nyfikna på hur andra tänker. Elever som även med hjärtat förstår och tar till sig begrepp som demokrati, respekt, jämställdhet och solidaritet. Det gör vi genom att hela tiden, varje dag arbeta praktiskt med värdegrundsfrågor. Att aldrig acceptera kränkningar - vare sig från barn eller vuxna, att reflektera tillsammans, att alltid ha barnkonventionen och sin egen värdegrund i bakhuvudet och bygga sitt förhållningssätt på det, att hålla samtal om värdegrunden levande med barnen, mellan kollegor, med föräldrar är måhända självklart, men glöms ibland bort.
Skolan ska vara en arena för demokrati, endast då kan vi fostra demokratiska medborgare. Föräldrar, föreningsliv, grannar, andra myndigheter har alla en roll. Föräldrarna har den viktigaste. Vi kommer dock aldrig ifrån att skolan är det enda stället ALLA barn och ungdomar möter. Det manar till stor ödmjukhet och eftertanke.
tisdag 19 juli 2011
Bloggningarna som inte blev av....
Blogguppslagen har varit många men bloggningarna har uteblivit.
Det började med Almedalsveckan (tidigare kallad politikerveckan) späckad med idéer och uppslag. Redan första dagen var skolan på dagordningen - Allt från Björn Ranelid som konstaterade att alla - biskopar, statsministrar och generaler - ska genom den svenska skolan så självklart ska den svenska skolan vara världsledande till Miljöpartiets språkrör som likaledes konstaterade skolans betydelse. Resten av veckan tog experterna - lärarna och skolledarna - kommandot med betydligt färre tidningsrubriker som följd.
Från och med 1 juli är vår nya skollag även juridiskt bindande. Ju mer vi sätter oss in i den ju tydligare blir det att kraven på skolan skärps. Det är bra. Alla elever har rätt till den bästa utbildningen med god undervisning i en trygg miljö.
LKAB:s VD Lars-Erik Aaro sommarpratade under rubriken "Vilja slår talang", en tanke jag gärna stryker under. Aaro lyfte många kloka tankar och återkom under sitt program utbildningens betydelse för både individ och samhälle.
Lärarbristen är nu inte bara en tänkbar möjlighet utan börjar vara en realitet, samtidigt som antalet sökande till utbildningarna minskar. Min övertygelse är att läraryrket går en ljus framtid till mötes och kommer att bli ett av drömyrkena, men vi får räkna med några tuffa år innan detta slår igenom.
Lång semester enligt svensk modell har visat sig vara ineffektivt ur välmåendesynpunkt. En ståndpunkt jag länge hävdat. Fastnade för kommentaren "Svensk lagstiftning bygger inte på vetenskaplig evidens när det gäller semesterlagen". Det får mig att undra hur mycket av svensk lagstiftning som verkligen bygger på evidens? Förhoppningen är att det åtminstone är beprövad erfarenhet som ligger bakom. En vild gissning är dock att vetenskaplig grund kommer att bli allt viktigare när det gäller lagstiftning. Det är en stor del av vår nya skollag ett exempel på.
Blogguppslagen kommer garanterat att bli fler, möjligen kommer min makliga takt och stundom dåliga uppkoppling att förhindra frekventa inlägg. Vi får se.
torsdag 23 juni 2011
Råd från experterna
onsdag 22 juni 2011
Tid och otid för lärare
tisdag 21 juni 2011
Lycka i marsch och kubik
Att dela med sig av två underbart älskvärda barn räckte inte för dessa föräldrar. De ville dessutom tacka förskolans personal genom en helkväll av mat, dryck, trevligt sällskap och underhållning av en klass man normalt sett betalar en rejäl hacka för att uppleva. Själv fick jag halka med på ett bananskal i egenskap av arbetsledare för barnens fröknar.
Tårögda lämnade vi festen med textförfattarens och hans medspelares sista låt i hjärtat:
Lyckomarschen
När allting har vänt, och när molnen börjar skingras och fåglarna sjunger i skyn.
Missmodet flyr som när daggen börjar dagas och tankarna lyfter i från dyn.
Gryningen kommer och ljuset börjar skönjas, man orkar att tro på en vår.
Kanske har sorgen ändå haft en mening och ett ärr är bättre än ett sår.
Man orkar åter vandra fram och man nynnar en lyckosång.
Och man struntar i att vägen varit lång, och att som plågat en, en gång.
Ja man orkar åter vandra fram och man sjunger en lyckosång
Och man struntar i att vägen varit lång, och allt som plågat en, en gång.
(Musik. T. Härdelin Text: S. Lindqvist)
torsdag 16 juni 2011
Grattis Skogens fritids!
Det har inte varit helt lätt att jobba i fritidshemsverksamheten de senare åren. Personaltätheten har minskat oerhört kraftigt. Fritidspedagogens yrkesroll har kanske inte varit i gungning, men visst har bl.a. behörighetskraven skapat osäkerhet. Efter jul kommer nya besparingar. Samtidigt visar skolinspektionen i sin rapport om fritidsverksamheten (i landet) att det finns stora brister i verksamheten. Detta är ett ansvar för Luleå kommun, vår nämnd och också för mig som rektor.
Hur har då mitt stipendiebelönta arbetslag tacklat detta? Jo, de har satt sig ner med styrdokumenten och sen vänt sig ut i världen och tittat på och lärt sig av hur andra gör och tänker. De var valt att titta på vilka möjligheter de har att förbättra och utveckla verksamheten. Och sen har de gjort just detta. Utvecklat verksamheten. Med elevernas inflytande i fokus.
Eleverna säger om sitt fritids: "Det känns som att vi är viktiga", "Förut gick jag hem efter skolan men nu vill jag hellre stanna på fritids" och "Tänk vad vi klarar mycket själva" Till exempel.
Arbetslagsstipendiet går i år till ett arbetslag med stort engagemang, hög kompetens och en hög grad av ansvarstagande.
Bra jobbat Skogens fritids och bra jobbat Barn- och Utbildningsnämnden!
måndag 13 juni 2011
Utveckling med stort U
Hjälp till detta fick vi denna första dag av två kanonföreläsare - Jan Håkansson från Linnéuniversitetet och Thomas Fürth, forskningsledare vid Kairos Future.
Thomas inspirerade med forskning om skolans utmaningar, utifrån den framtid vi vet så oändligt lite om. Jag har tidigare bloggat om KF:s studie Skola 2021. Han konstaterade att vi, trots att förutsättningar hela tiden ändras, ogärna lämnar de värderingar vi tog till oss under barn- och ungdomstiden. På gruppnivå sägs att det krävs krig eller naturkatastrof för att vi ska förändra våra värderingar. Mot bakrund av det blir studierna av hur man återfinner liknande värderingar hos en stor majoritet av dem som växt upp i samma generation extra intressanta. Generationstillhörighet visar sig ha större betydelse än var man vuxit upp, kön, etnicitet, religion eller ekonomisk status. Vår nuvarande ungdomsgeneration har Kairos Fututre valt att kalla Generation Ordning. En av de saker som är typisk för Generation O är att de har en svag tilltro till framtiden, men det de tror starkast kan förändra framtiden är - Skolan. Det nya drömyrket är inte längre programledare eller annat jobb i media, det är civilingenjör. Detta ger MEJ en stark tilltro till framtiden.
fredag 10 juni 2011
Grand finale
Jag kan undra om det finns något roligare och tacksammare jobb än att vara rektor för Ormbergsskolan. Vi ser tillbaka på ett år fyllt av framgångar för våra elever. De synbara resultaten är den goda kamratskapen och deras månande om varandra, de (som vanligt) mycket goda resultaten i Nationella proven och andra diagnoser vi gör. Både elevernas och föräldrarnas enkätsvar vittnar om samma sak. "Toppenskola, med toppenpersonal", "Vi är jättenöjda", "Personalstyrkan känns stabil och trygg" och "Kanonpedagoger" är några av de kommentarer föräldrar lagt till i enkäten.
På en skola med så många elever händer det både roliga och tråkiga saker. Konflikter som ska lösas är vardag och olyckor händer emellanåt, om än inte ofta. En dag som den här är det dock de roliga händelserna man kommer ihåg. Några höjdpunkter har varit fyrornas deltagande i Schack-fyrans riksfinal och att Skogens fritids får kommunens arbetslagsstipendium. Arbetet med att ta över skolrestaurangen och invigningen av Guldkrogen kommer vi alla ihåg. Ett härligt miljöarbete avslutades med Öppet hus i oktober och Bergets musikprojekt "Flygande mattan" är också fina minnen. Dock är det ändå vardagen som tagit mest plats och betytt mest för elevernas utveckling. En vardag är alla föräldrar är barnens viktigaste personer och där barnen också betyder mycket för varandra. Störst betydelse för elevernas utveckling i ett skolperspektiv har dock utan tvekan alla våra duktiga lärare. Ett stort och känt tack till elever, föräldrar, lärare och alla andra som jobbar på skolan för ännu ett framgångsrikt år. På måndag laddar personalen om för att fundera på vad vi kan göra ännu bättre. Ha en underbar sommar!
tisdag 7 juni 2011
Barnens röst om Sveriges bästa lärare!
Glad blir jag när jag läser den. Inte minst eftersom två av de 10 Luleå-lärarna finns på min skola - Ormbergsskolan. Grattis till båda två!! Här publicerar jag elevernas motiveringar:
onsdag 1 juni 2011
Teknikveckan 2011
Efterlängtad, rolig och lärande. Här är bilder från årets upplaga av Teknikveckan.
Frågor om entreprenörsskap
Med sällskap av solen cyklade jag hem till några dagars ledighet. Ser fram emot en helg tillsammans med mina närmaste och käraste, inklusive nytt barnbarn.