tisdag 21 augusti 2012

Gott nytt skolår!

Nu har vi hälsat varandra Gott nytt skolår.  I år var det våra femmor som med sång, glädje och ballongsläpp skapade feststämning.
Var jag såg lyste glädje och förväntan, även om det också var med blandade känslor några av de äldre eleverna kom till skolan. "Det är ju som ändå himla skönt att vara ledig" som E. sa, och det är ju som ändå himla svårt att säga emot det. Jag skulle nog till och med säga att jag skulle bli orolig ifall barnen på allvar hellre vill gå till skolan än vara ledig tillsammans med familj och vänner.  Men ännu mer orolig skulle jag bli om barnen kände obehag för att gå till skolan. Obehag eller rädsla för att möta mobbning och kränkningar. Obehag och rädsla att inte lyckas eller få den hjälp man behöver. Direkt efter första skoldagen samlades därför vi i elevhälsoteamet för att säkra upp elevhälsoarbetet för terminen. Ett arbete som syftar just till att alla elever ska må bra i skolan. Det kändes tryggt att träffas. Jag har fantastisk personal med just den blandning av kompetens och engagemang som skapar en god skolmiljö. Nu kavlar både vi vuxna och barnen upp ärmarna och tar tag i lärandet. Tack alla som stöttar oss!


Lärandets glädje


Med så gott som komplett laguppställning inledde personalen på Ormbergsskolan idag sitt eget lärår. Många kloka saker blev sagda och några resulterade i kloka beslut som förhoppningsvis ger de resultat vi önskar. En av våra satsningar framöver kommer att handla om hur vi kan använda bedömningar på ett sånt sätt att de skapar ökad lärlust och ökat lärande hos våra elever. En presentation av detta hittar du här.

torsdag 9 augusti 2012

Skol-energi!

Undrar om det bara är jag som känner det? Det liksom darrar i luften. Av glädje och förväntan. På fritids kommer sommarbruna, förlängda barn tillbaka och nya förväntansfulla sexåringar gör sitt inträde på "rikt". Massor av förväntningar. Alla glada. Antalet barn och personal trappas upp för varje dag och alla verkar bära på förväntan, och alla är glada. Och alltihop ger energi. Massor av energi. Snart är den verkligt stora dagen här. Dagen D. Dagen då vi får hälsa varandra gott nytt skolår.
Idag fick vi dessutom ett kul vykort. För 10 år sedan hade vi ett stort temaarbete kring Luleå skärgård. Som avslutning åkte vi, med båten Guardian, till Junkön. Det var en fin utflykt. På vägen hem stannade båten och en av papporna som är pilot körde några lovar med sitt jaktplan över båten samtidigt som alla barn fick kasta i var sin flaskpost. Det var ett magiskt ögonblick. I flaskorna hade de gjort var sitt vykort, frankerat och adresserat till skolan. Efteråt skickades många av vykorten tillbaka, upphittade på olika stränder i vårt land. Det var flera år sen sist. Men idag dök det upp ett - adresserat till Johanna och upphittat på Manön av Kate Fahlesson. Litet symboliskt kändes det. Effekten av det vi gör i skolan poppar upp när vi minst anar det...
Mycket energi som sagt, men också en del frustration så här inför uppstarten. Lokaler som inte hunnit bli färdiga, anställningar likaså. Ingens fel, men likväl oerhört frustrerande.
Nu tar jag all den energi alla positiva möten och människor gett mej till att lösa också detta.