lördag 7 november 2009

Influensatider

Under både sommaren och hösten har vi alla varit starkt påverkade av A(H1N1). Sjukan som vi trots myndigheternas tappra försök att byta namn på, envisas att kalla Svininfluensan.
Larmrapporter har avlösts av experter som menat att det hela inte är värre än en vanlig säsongsinfluensa. Konspirationsteroier har blandats med allvarliga och seriösa smittskyddsläkare som gett råd och dåd hur vi ska undvika smitta.
I dagsläget kan vi konstatera att Svininfluensan är en realitet som vi lever med. På både skolan och förskolan har vi anledning att tro att rätt många redan har smittats. Efter en höst med ovanligt låg frånvaro (1-5%) steg den ganska drastiskt veckan före lovet till 12%. Nu är den nere på 5% igen, och vi hoppas att den håller sig där.
Det känns mycket bra att landstinget har beslutat att börja vaccinera barnen. I skola och förskola är smittspridningsriskan mycket stor, hur vi än jobbar med hygien.
Några intressanta iakttagelser under den här perioden har varit att vi verkligen har en fungerande krisorganisation. Den har inte behövt sättas i sjön, men det har tydligt visat sig hur vi ska agera om smittspridningen hade varit mer aggresiv. Dessutom har våra barn verkligen förstått varför man ska vara noga med hygienen. Vinster som kan komma att visa sig framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar