torsdag 29 oktober 2009

Mångfald eller enfald

Någon hävdade att veckan före alla helgons dag är arbetsårets mest improduktiva. Det har jag svårt att tro. I skolan har visserligen barnen lov, men för pedagogerna är det högtryck som gäller. Arbetslagsutveckling har fått sin beskärda del, men mest har det handlat om skriftliga omdömen. Det är en härlig process, där lärandet blir synligt och utvecklingsglädjen likaså.
Idag bjöd förskolan in Jan-Olov Madeleine Ågren för att vi insåg att vi behöver lära oss mer om diskrimineringsgrunderna och fick på köpet utmana våra fördomar.
Jan-Olov Madeleine är en på många sätt spännande person, men framförallt är han som konsulent vid Röda Korsets diskrimineringsbyrå oerhört bevandrad i diskrimineringsfrågor och mångfaldens betydelse.
I slutet av dagen var vi rörande överens om att det bara finns positiva värden med mångfald. Vad sägs om att mångfald skapar ett samhälle eller sammanhang som är trevligt, en utmaning,
roligt, skapar förståelse, ger kunskap, kreativitet, perspektiv, effektivitet, nya infallsvinklar, är utvecklande, rättvist, kompetensförsörjande, skapar folkhälsa, utveckling, ekonomisk tillväxt, attraktivitet och... Vi har inte råd att vara nummer två …

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar