söndag 18 oktober 2009

Övning ger mästerskap

Jag noterar att vissa teman återkommer ständigt i mina bloggningar. Dagens är en av dem. Vi måste tro på våra barn - våra elever. Tro att de förmår och kan. Om inte vi gör det blir det så mycket svårare för dem själva att tro att de kan.
Ytterligare belägg för hur viktigt detta är visar Malcolm Gladwell. DN:s Lena Andersson skriver klokt och drar även egna slutsatser om hans bok.
Varför blev t.ex. Bill Gates den framgångssaga han blev? Knappast för att han var född till pionjär och datasnille. Mer troligt för att han befann sig i en miljö där hans intresse bejakades med tillgång till datorer samt övning, övning och åter övning.
Beatles är ett annat exempel. De var okända och knappast lysande när de 1960 bjöds in för att spela i Hamburg. På dessa klubbar måste de spela nätterna igenom istället för någon timme då och då - förmodligen skulle de inte ha utvecklat hela sin potential utan all den träning detta gav.
Enligt Gladwell, med stöd av neurologer, kommer ingen att nå mästar/elitnivå (oavsett område) utan att träna minst 10 000-timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar