onsdag 23 september 2009

Effektiviseringar utan besparingar!

Jamen, det är kanske sant ändå. Efter månader av prat om ytterligare kraftiga besparingar tar det ett tag innan man vågar tro att det är sant. Av regeringens extra 55 miljoner i statsbidrag lovar kommunalråd Kalle att 28 miljoner ska gå till skolan 2010.
Om vi inte får dem skulle vi stå inför en besparing på nästan 3000:-/elev, som för min skolas del skulle innebära en minskning med drygt 700 000:-
Det är rätt enkelt att räkna ut hur många tjänster det skulle ha inneburit.
Beslutet om de 28 miljonerna är inte formellt fattat, men lovat är lovat, och det finns ingenting som tyder på att min förvaltning kommer att tacka nej, trots kravet på frysta effektiviseringar.
Vad som händer 2011 återstår att se. På våra enheter funderar vi mycket på hur vi kan skapa den mest effektiva och framgångsrika organisationen utan att "kasta några pengar i sjön", och redan med vår nya organisation har vi kommit en bra bit på väg. Det känns som att vi åter kan se framtiden an med tillförsikt.

onsdag 16 september 2009

Att lämna spår

Vilka spår lämnar vi efter oss, och vilka spår vill vi lämna efter oss? En tanke värd att fundera på emellanåt. En del lämnar stora tydliga spår efter sej, andras spår är kanske stora till en början, men sopas snabbt bort. Vissa lämnar såna spår som man glömmer bort är spår - de blir till en självklar del av verkligheten.
Häromdagen hade jag mailkontakt med Adam Dunkels. Gissa om vi är stolta över att han började sin bana hos oss. Först på Lulsundets förskola och sen Ormbergsskolan. Anledningen till vår kontakt är att jag i honom ser en fantastisk förebild för våra elever, och vi har för avsikt att använda det han gör för att skapa förståelse för vad man kan åstadkomma med matematik.
Kontakten fick mej att fundera över Adams pappa. Fråga vilken lärare som helst i Luleå om de känner till Adams pappa Andrejs, och de allra flesta svarar genom att beskriva hur han fick dem att se med nya ögon på matematiken. Han var en fantastisk inspiratör som fick pedagogerna att våga titta bortanför matteboken. Matematik blev inte bara en ämne utan fick sammanhang, och blev både lustfyllt och kreativt. Numera finns också ett Andrej Dunkels stipendium som delas ut till lärare som arbetar i hans anda.
Jag tänker tanken på vilka spår allt detta kan ha lämnat i de barn som i sin tur fått ta del av Andrejs "fotspår". Helt plötsligt känns det svindlande vad en människa kan betyda.

onsdag 9 september 2009

Springfest mot barncancer

En härlig springfest blev det på Ormbergsskolan idag när skoljoggen gick av stapeln.
Fint också att alla barn som ville fick dela med sej en slant till forskning mot barncancer. Med hjälp av forskning har man lyckats minska dödligheten i barncancer oerhört mycket. När jag var 9 år dog 3 av 4 barn med diagnosen cancer. Idag - 40 år senare - är förhållandet det motsatta, 3 av 4 barn överlever. Theo i trean: "Barn som har cancer ska inte behöva ha det". Det tycker inte jag heller. Skolans elever och lärare samlade in 3577:- för att bidra till att det ska bli så.
Kolla in hans kloka uttalande och alla glada barn i TV 4:as inslag från Ormbergsskolan

måndag 7 september 2009

pengar till lärarna = pengar till barnen


En mycket glad och välkommen nyhet från regeringen - 10 miljarder ut till kommuner och landsting. Det betyder 55 miljoner till Luleå kommun. Vårt kommunalråd Kalle har flera gånger sagt att kommer det nya pengar från regeringen så ska de gå till skola och omsorg. Han upprepade detta också idag efter att pengarna utlovats.

Till politiker och tjänstemän vill jag vädja: Använd pengarna klokt. Se till att vi använder dem till kvalitet i skolan. Ut i verksamheten. Ut till lärarna = ut till barnen.

torsdag 3 september 2009

Skolan i Nord-nytt

Vi är så himla glada och stolta över att få vara en självstyrande skolenhet. I det här Nord-nyttklippet kan du se varför.