måndag 25 juli 2011

Arena för demokrati

Ibland händer det att världen runt omkring stannar av. När man blir riktigt, riktigt berörd. Som när en när och kär person går bort. Eller som när ens grannland skakas av ett terrordåd. Människor dör varje dag. Människor skjuts ihäl varje dag. Konflikter och terror sker varje dag. Vid Afrikas horn dör människor av svält eller mord i mängder vi inte ens kan föreställa oss. Likväl blir vi mer berörda när det kommer nära. Det är mänskligt. Det är också då vi reflekterar över varför sånt kan hända. Och vad vi kan göra åt det.
De senaste dagarna har varje nyhetssändning, tidning, twitter och andra sociala medier varit fulla av både frågor och svar. Det är bra. Kanske kan det på det viset komma något gott ur en annars så fruktansvärd och meningslös händelse. Oerhört många kloka saker har sagts - Jens Stolenberg har genom att lyfta det öppna samhällets betydelse visat en tydlig väg. Själv funderar jag mycket på skolans roll.
Vi har en läroplan som är väldigt tydlig. Våra elever ska inte bara lära sig räkna och skriva. De ska också få en sund värdegrund med sig på vägen ut i livet. Så är det även i Norge. Läs här en tänkvärd berättelse av en klasskamrat till Anders Behring-Breivik. Vi pratar mycket om hur vi ska nå 100 % måluppfyllelse när det gäller skolämnena. Men hur ska vi mäta måluppfyllelse när det gäller värdegrunden? Det finns inga enkla svar. Det kräver engagemang och kompetens. Grundvalen är samma som för vårt övriga samhälle - alla människors lika värde. Vi behöver jobba med att stärka självkänsla och identitet. Fostra elever som är trygga med sig själva och därför kan vara nyfikna på hur andra tänker. Elever som även med hjärtat förstår och tar till sig begrepp som demokrati, respekt, jämställdhet och solidaritet. Det gör vi genom att hela tiden, varje dag arbeta praktiskt med värdegrundsfrågor. Att aldrig acceptera kränkningar - vare sig från barn eller vuxna, att reflektera tillsammans, att alltid ha barnkonventionen och sin egen värdegrund i bakhuvudet och bygga sitt förhållningssätt på det, att hålla samtal om värdegrunden levande med barnen, mellan kollegor, med föräldrar är måhända självklart, men glöms ibland bort.
Skolan ska vara en arena för demokrati, endast då kan vi fostra demokratiska medborgare. Föräldrar, föreningsliv, grannar, andra myndigheter har alla en roll. Föräldrarna har den viktigaste. Vi kommer dock aldrig ifrån att skolan är det enda stället ALLA barn och ungdomar möter. Det manar till stor ödmjukhet och eftertanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar