tisdag 19 juli 2011

Bloggningarna som inte blev av....

Som en god del av övriga svenskar firar jag semester. Så här långt i maklig takt med barn, barn-barn, föräldrar, syskon, vänner, bär- o svampplockning, fjällvandring, målningsarbeten och annat som hör en typisk svensk sommarsemester till. Just denna dag har jag upplevt västkuststämning på Marstrand.
Blogguppslagen har varit många men bloggningarna har uteblivit.
Det började med Almedalsveckan (tidigare kallad politikerveckan) späckad med idéer och uppslag. Redan första dagen var skolan på dagordningen - Allt från Björn Ranelid som konstaterade att alla - biskopar, statsministrar och generaler - ska genom den svenska skolan så självklart ska den svenska skolan vara världsledande till Miljöpartiets språkrör som likaledes konstaterade skolans betydelse. Resten av veckan tog experterna - lärarna och skolledarna - kommandot med betydligt färre tidningsrubriker som följd.
Från och med 1 juli är vår nya skollag även juridiskt bindande. Ju mer vi sätter oss in i den ju tydligare blir det att kraven på skolan skärps. Det är bra. Alla elever har rätt till den bästa utbildningen med god undervisning i en trygg miljö.
LKAB:s VD Lars-Erik Aaro sommarpratade under rubriken "Vilja slår talang", en tanke jag gärna stryker under. Aaro lyfte många kloka tankar och återkom under sitt program utbildningens betydelse för både individ och samhälle.
Lärarbristen är nu inte bara en tänkbar möjlighet utan börjar vara en realitet, samtidigt som antalet sökande till utbildningarna minskar. Min övertygelse är att läraryrket går en ljus framtid till mötes och kommer att bli ett av drömyrkena, men vi får räkna med några tuffa år innan detta slår igenom.
Lång semester enligt svensk modell har visat sig vara ineffektivt ur välmåendesynpunkt. En ståndpunkt jag länge hävdat. Fastnade för kommentaren "Svensk lagstiftning bygger inte på vetenskaplig evidens när det gäller semesterlagen". Det får mig att undra hur mycket av svensk lagstiftning som verkligen bygger på evidens? Förhoppningen är att det åtminstone är beprövad erfarenhet som ligger bakom. En vild gissning är dock att vetenskaplig grund kommer att bli allt viktigare när det gäller lagstiftning. Det är en stor del av vår nya skollag ett exempel på.
Blogguppslagen kommer garanterat att bli fler, möjligen kommer min makliga takt och stundom dåliga uppkoppling att förhindra frekventa inlägg. Vi får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar