onsdag 25 januari 2012

Med matte i bagaget kommer man långt.


Hela skolans mattearbetslag har åkt iväg på matematikfest. En fest som egentligen heter matematikbiennal, men som för engagerade mattelärare är en fest.
Jag är väldigt avundsjuk. Hade gärna velat vara med, för även om jag inte har mattelärarnas "hantverkskunnande" så är jag lika mån om att alla elever ska uppleva att matematik är viktigt, roligt och intressant - att de är matematiker.
Följande står på pedagogernas dagordning under biennalen:
  • visa på matematikens och matematikutbildningens betydelse och roll i samhälle och skola
  • ge information om forskning och utvecklingsarbete i och om lärande och undervisning i matematik
  • skapa kontakter mellan lärare, lärarutbildare och forskare
  • ge inspiration och underlag för utveckling av svensk matematikutbildning från förskola till högskola
  • ge erfarenhetsutbyte inom olika utvecklingsområden

  • Att förstå matematiska sammanhang är viktigt av många skäl. Man blir bättre på att analysera problem och på ett systematiskt sätt hitta en lösning, genom att jobba med matematik. Matte är en viktig grund för många andra områden - musik, naturvetenskap och teknik för att ta några exempel. Vi omges av matte hela tiden i vår vardag - när vi hanterar pengar, när vi jobbar digitalt, när vi hantverkar, lagar mat... ofta i sammanhang där vi inte tänker på att det är just matematik vi håller på med.
    Med goda mattekunskaper i bagaget kommer man långt. Ett sånt bagage vill vi ge våra elever, och därför åker våra pedagoger på mattebiennal.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar