onsdag 16 maj 2012

Om lärarvikarier...

Dagens möte med vår Lokala styrelse  fylldes i vanlig ordning av spännande infallsvinklar på skolutveckling. Hur lång tid tar det att implementera nya arbetssätt? Vilken information från skola till hem är viktig? Digitalisering och fostran i cybervärlden. Fritidshemmens roll.
En nog så viktig fråga var den om hur vi kan kvalitetssäkra att vi får (bra) vikarier. Både en och annan artikel har skrivits om vikariebristen i våra länsmedia på sistone. På skolorna i Luleå är den en realitet som skapar mycket frustration. Den sammanställning vi gjort visar att drygt hälften av alla vikariat vi har behövt under våren har tillsatts. Vad göra åt detta? Några kreativa tankar från styrelsen:
1. Är det verkligen rimligt att vi förväntar oss att människor utbildar sig i 5 år för att springvikariera?
2. Finns det möjlighet att anlita lärare under utbildning eller andra studenter med spetskompetens? En matematiker som mattelärarvikarie - kan det vara sämre än ingen vikarie alls? Kan vi starta ett sånt bemanningsföretag?
3. En egen pooltjänst i huset. Hur kan vi räkna hem en sådan tjänst både kvalitetsmässigt och ekonomisk?
4. Kan vi lägga in all planerad utbildning i en läsårsplan och långt i förväg undersöka vilka andra större utbildningar som är på gång i kommunen - för att ha god framförhållning?
5. Blir frustrationen mindre om det finns någon som samordnar vikariaten på varje skola, eller i varje arbetslag?
Fyra av dessa tankar beslutade vi att gå vidare med.
En annan sak vi jobbar hårt med när det gäller detta är att se till att vikarier vill jobba på vår skola. Med ett bra bemötande, goda förutsättningar och väl fungerande elevgrupper tänker vi att vi vill skapa ett sug från lärarvikarier efter varje vikariat vi erbjuder.
Om vi får vikarier när vi behöver, kommer också våra ordinarie lärare att ha en bättre arbetssituation. En bättre arbetssituation skapar förutsättningar för hög närvaro, så i slutändan hoppas vi att vi inte behöver anlita så många vikarier överhuvudtaget.
Hur man än ser det så handlar allt i slutändan om att eleverna ska få en god skolgång med stor kontinuitet. Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar