torsdag 26 mars 2009

På besök - Rösjöskolan

Idag har vi haft besök. Det var Mikael Gustavsson - rektor vid Rösjöskolan - som gjorde oss den äran efter inbjudan från oss. Vi bjöd in honom eftersom vi trodde att vi hade något att lära oss. Det hade vi. Massor. Skolan, som ligger i ett miljonprogramsområde, har lyckats med i stort sett allt. Det som var mest intressant för oss var att man lyckats få en skola för ALLA barn, där samtliga 57 särskoleelever har en individuell inkluderingsplan. Alla är på något sätt med i grundskolans verksamhet och vinsten för barnen är stor. De drygt 400 barnen i grundskolan är lika mycket vinnare. Även på förskolan gäller förhållningssättet, bara ännu mera.

Skolan är också Sveriges första kommunala friskola (sen 1997). Jättespännande för oss som är nya i den branschen att få ta del av deras tankar.
Mikael gav oss massor av input. Själv blir jag alltid litet extra uppiggad av otraditionella lösningar som deras princip att ordna barnvakt vid föräldramöten, att ibland ha gemensamma möten med skolans styrelse och elevrådet, att anställa egen skolpsykolog, att skolans talpedagoger också jobbar mot förskolan. Open minds. Tack Micke!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar