torsdag 5 mars 2009

Prioritera mera!!


Besparingar, besparingar, besparingar. Sen 2005 har Luleå kommun sparat 67 miljoner kronor på skolans verksamhet. Det här året kommer man att spara ytterligare 45 miljoner. Vad framtiden innebär i termer av besparingar kan vi bara sia om, men utifrån det sparkrav man ålagts räknar man med att spara ytterligare 50 miljoner 2010 osv, osv.

Jag tillhör dem som tycker det är bra att Luleå kommun har satsat på både kultur, idrott och annat som gör livet litet extra värt att leva, men nu förväntar jag mej politiska beslut som innebär en tydlig prioritering på skola, men även vård och omsorg.

Vår duktiga ekonomichef Ingrid Lind sliter hårt tillsammans med många andra för att lösa det knepiga läget, och hon delade med sej av bilden ovan. (klicka på den så blir den stor - och läsbar). Den visar vilka prioriteringar Luleå kommun gjort hittills. Den visar hur man satsar på olika förvaltningar i förhållande till andra jämförbara kommuner. Här ser man tydligt att skolan och socialförvaltningen är förlorarna i förhållande till andra förvaltningar. Visserligen satsar kommunen (innan de senaste besparingarna) något över jämnförbara kommuner även på skolan, men då ska man veta att det är "valda" delar som drar upp kostnaderna, framförallt sär- och förskola, kulturskola samt gymnasiebyn.

I svåra tider är det viktigare än någonsin att politikerna prioriterar rätt. Jag är övertygad om att de förstår det, och väntar med spänning på att få se det ske.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar