tisdag 30 november 2010

Internet - lärorikt, roligt och... farligt

Internet. Hur farligt är det? Hur nödvändigt är det?
jag tror att båda svaren är nånstans i närheten av - mycket.
Internet är förmodligen vår tids största samhällsförändrare. Internet är en självklar verklighet för våra elever - en av dem beskrev det som sitt vardagsrum.
För en tid sen gjorde vi en utbildningssatsning som gett många AHA-upplevelser. Om just vardagen på internet. En vardag som är både självklar, lärorik, rolig och farlig.
Vi körde den i tre föreläsningsvarianter - en för våra äldre elever, en för personalen och en för föräldrarna. I dagens Kurien finns ett reportage om detta, men tyvärr går det inte att länka till den. Istället kan du ta del av det huvudsakliga innehållet här

onsdag 24 november 2010

Sluta röka!

Kolla in reportage i TV24norrbotten:
Kloka sjätteklassare på Ormbergsskolan i samarbete med Tobaksfri Duo.
- Vad skulle ni vilja säga till alla rökare och snusare?
- Sluta.

måndag 22 november 2010

Tobaksfritt

43% av tjejerna och 36% av killarna i År 2 på på gymnasiet uppger att de röker!!!!!?? Fullkomligt oförståeligt. Ett förslag sprunget ur den vetskapen är att förbjuda rökning före 18 års ålder.

Vår insats är att fostra och bilda barn och unga med stark självkänsla och civilkurage. Som kan tänka själv. Som inte provar att röka bara för att kompisen gör det.
Naturligtvis jobbar vi också med prevention när det gäller just rökning och andra droger. Bl.a. skriver våra sexor kontrakt på att inte börja röka innan de slutar i grundskolan enligt ett beprövat koncept som kallas Tobaksfri duo. På onsdag blir det temadag för våra äldre elever.

För den som inte uppmärksammat det redan, vill jag upplysa om att just nu pågår tobaksfria veckan.

onsdag 17 november 2010

En besparing är en besparing.

Jag har litet svårt att bestämma mig. Ska jag bli glad eller bestört? Länge har vi nu levt under hotet om en 2%-besparing för skolan i Luleå - kommunala likväl som fristående. Scenariot har inte varit muntert - 2%, varav huvuddelen skulle tas från grundskolan, skulle i värsta fall ha kunnat innebära 4 pedagoger för Ormbergsskolans del. I går blev det klart från kommunledningen att man minskar besparingskravet till 0,5%. Onekligen litet skillnad. Kvar står dock faktumet att 0,5% från skolans budget motsvarar ca 7,5 miljoner. Pengar som ska tas någonstans ifrån. Återstår att se varifrån. Översatt i pedagoger motsvarar det någonstan mellan 15-20.

måndag 15 november 2010

Skolans roll för folkhälsan

Intressant läsning i dagens DN : "Svenskarnas ohälsa kostar minst 120 miljarder per år". Mätt i pengar. Hur mäter man detta i lidande och ångest?
Trots stora satsningar på folkhälsa och trots att en av de viktigaste hälsofaktorerna - rökning - faktiskt minskat så uppnås inte regeringens folkhälsomål.
Jag kan inte nog understryka slutsatsen att den allra viktigaste insatsen för att skapa en god folkhälsa är att "ge barn och unga en bra start i livet och förutsättningar för att avsluta skolan med fullständiga betyg". En sanning som konstateras i många rapporter. Det betyder att satsningar MÅSTE göras i förskola och skola. Det betyder att förskola och skola måste få tillräckligt med resurser. Det betyder att vi i skolan måste göra rätt prioriteringar. Tidiga insatser må kosta några kronor, men det finns uträkningar på att en satsad krona i tidig insats sparar 1000 kronor i slutändan. Motsatt visar samma uträkning att en sparad krona i tidig insats kommer att innebära en senare åtgärdskostnad på 1000 kronor.

fredag 12 november 2010

Sorg och glädje

Fredag. Igen. Tiden rusar. Och vi med den. Om vi slutade rusa kanske själva tiden också skulle lugna sig. Fast då skulle man ju inte hinna allt man vill.
Veckan som ligger bakom har i vanlig ordning varit fylld av både sorg och glädje. Till det sorgliga hör att en av våra föräldrar tragiskt gick bort. För ett barn är det värsta som kan hända att förlora en förälder. Det ska inte behöva hända. Men det gör det. Och vi kan inget göra åt det. Men jag vill ändå tro att mitt i allt det hemska kan skolan också här spela en viktig roll. Genom att bistå med värme och vardag. Kamrater och vuxna som bryr sej. Kanske också genom expertstöd som kurator och psykolog.
En av glädjepunkterna var vårt Öppna hus häromkvällen. Med dörrarna bildligt på vid gavel hälsade vi föräldrar och andra välkomna att vara med i skolan utan att ta ledigt från jobbet, samtidigt som eleverna fick chansen att synliggöra tankar och arbeten. Temat var återvinning och miljö - och där bland återvunna produkter, ord, låtar, musikinstrument var det både fullsatt och festligt. Nu tar vi helg. Njut av livet!

tisdag 9 november 2010

I-teminskonferens

Så här efter novemberlovet är det dags för våra "mitterminskonferenser". Visserligen (och nästan ofattbart) har det gått 13 veckor av terminen och det är bara 6 kvar, men begreppet funkar ändå - iterminskonferens låter så märkligt.
Mitterminskonferens betyder att rektor, specialpedagog, skolsköterska och kurator träffar mentorerna i omgångar och pratar igenom hur det går för varenda elev på skolan. Idén är förstås att alla barn ska få de resurser de har rätt till så att de kommer så långt som möjligt i sin utveckling. Då krävs ett gott samarbete mellan alla resurser och kompetenser på och utanför skolan. Det fattas många beslut under dessa konferenser - alla tänkta att gangna eleverna. Vi gjorde nytta idag.

torsdag 4 november 2010

Brandskydd och likabehandling. Lika viktiga

Hemma igen. Efter tre intensiva dagar på Skolforum 2010 gick jag till jobbet med lätta steg. Till de framtidsverkstäder som jag kallar mina - Lulsundets förskola och Ormbergsskolan. Med mej hade jag en tung kasse fylld med kunskap och inspiration samt en hjärna överfylld av ny detsamma.

Min sista föreläsning blev den som också fyllde mitt hjärta med kunskap och inspiration. Men även sorg och hopp.

jag fick lyssna till, och också något samtala med, Barn- och elevombudsmannen Lars Arrhenius samt författaren Lisbeth Pipping. De gav ur olika perspektiv bilder från den verklighet som många barn lever i - som mobboffer eller mobbare. Lisbeth själv genomlevde och genomled sina barndomsår under ständig rädsla och ständiga hot. Från sina egna klasskamrater. Från vuxna som inte såg, eller inte ville se. Hon kom igenom trasig, men gick vidare hel. Kunde förlåta sina värsta mobbare. Genom sin berättelse blir hon ett stöd för andra som mobbas och mobbats och en inspiratör för oss vars jobb det är att se och förhindra att någon blir utsatt för mobbning och kränkningar.

Från ett av hennes många brev från barn och ungdomar: "Jag visste inte var jag skulle söka hjälp när jag blev mobbad, men alla visste vi hur man skulle göra när brandlarmet gick" Vår likabehanlingsplan ska vara lika tydlig som vår brandskyddsplan.

onsdag 3 november 2010

WOW

WOW-faktorn är klart hög. Dagarna på skolforum är fantastiskt inspirerande. Hur kan vi lyfta undervisning, föräldrasamverkan, samverkan med omgivande samhälle och skolutvecklingsarbete genom att förkovra oss i retorik? Vilka förändringar bör vi göra för att följa nya skollagen och nya läroplanen med kursplaner? Vilka interaktiva lösningar fyller bäst våra behov? Hur möblerar vi bäst den fysiska lärmiljön för att ge alla elever bästa förutsättningar? Hur kan de estetiska lärprocesserna bli synliga och tydliga? Frågorna är många, men många får också svar. Att vara här är en lisa för själen. När vi kommer hem börjar arbetet. Inspirationen och inputen ska omvandlas till utveckling och output. Från tanke till handling...

tisdag 2 november 2010

Skolfourm 2010

Nu är vi på plats. 29 hungriga pedagoger på Sveriges största skolmässa (bland tusentals andra). Utbudet är enormt - tankar, idéer, kunskaper trängs bland gångarna. Mitt eget huvudfokus ligger på att fundera på vilka nya verktyg vi behöver tillägna oss för att ge alla våra elever reella möjligheter att nå så långt i sin egen utveckling som möjligt.
Detta var också temat på det första seminariet jag besökte. En redovisning av Skolinspektionens rapport om skolans kompensatoriska förmåga. Dagens "ta-med-lärdom" från det seminariet är- Vilka bilder bär jag och pedagogerna på om våra elever? Kan det vara så att våra bilder och fördomar har betydelse för vilka förväntningar vi har på dem? Skolinspektionens svar är Ja, det har stor betydelse.

måndag 1 november 2010

Ny input!

Ni vet hur det är. Det är väldigt lätt att traska på i gamla fotspår även om det bästa ibland vore att prova en annan färdriktning.
Det är därför det behövs ny inspiration och ny input emellanåt.
Så här mitt i höstterminen har alla skolor lagt in några dagar för att tillse det behovet. Så även vi. Just detta år är vi extra fyllda av förväntan. All pedagogisk personal är inbokad på skolsveriges största inspirationsarena - Skolforum. Under tre dagar ska vi fylla på våra hjärnor och hjärtan med ny kunskap om alltifrån IT-verktyg till matteundervisning och likabehandling. Det känns stort. Det är stort. Sen åker vi hem för att ge järnet. Tillsammans med våra största inspirationskällor - eleverna!