måndag 15 november 2010

Skolans roll för folkhälsan

Intressant läsning i dagens DN : "Svenskarnas ohälsa kostar minst 120 miljarder per år". Mätt i pengar. Hur mäter man detta i lidande och ångest?
Trots stora satsningar på folkhälsa och trots att en av de viktigaste hälsofaktorerna - rökning - faktiskt minskat så uppnås inte regeringens folkhälsomål.
Jag kan inte nog understryka slutsatsen att den allra viktigaste insatsen för att skapa en god folkhälsa är att "ge barn och unga en bra start i livet och förutsättningar för att avsluta skolan med fullständiga betyg". En sanning som konstateras i många rapporter. Det betyder att satsningar MÅSTE göras i förskola och skola. Det betyder att förskola och skola måste få tillräckligt med resurser. Det betyder att vi i skolan måste göra rätt prioriteringar. Tidiga insatser må kosta några kronor, men det finns uträkningar på att en satsad krona i tidig insats sparar 1000 kronor i slutändan. Motsatt visar samma uträkning att en sparad krona i tidig insats kommer att innebära en senare åtgärdskostnad på 1000 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar