söndag 28 augusti 2011

Vi och dom

Säg ordet söndagmorgon och jag associerar direkt till ordet morgontidning. Ingen dag i veckan läser jag så omsorgsfullt igenom dagens tidning. I Luleå är morgontidning en söndag liktydigt med DN. Svenska Dagbladet landar inte i brevlådan förrän på måndagmorgonen.
Extra läsvärd denna söndagmorgon var Peter Wolodarski under rubriken "Språkets farligaste begrepp". Det är "Vi och dom" som får denna tunga stämpel. Han beskriver ett socialt experiment från 1954 då socialpsykologen Muzafer Sherif utforskade kraften i gruppdynamik. Wolodarski drar slutsatser som landar i Behrings Breiviks världsbild.
Det får mig att tänka på ett annat socialt experiment - när Jane Elliot delade in elever i blåögda och brunögda.
Människan kategoriserar. Det har varit, och är måhända, en överlevnadsstrategi. Giftigt-ätligt, hot-möjlighet, ond-god. Att tillhöra en stam eller en flock har likaledes varit en överlevnadsstrategi. Vi lever i ett annat samhälle än det vi är anpassade till. Likafullt kategoriserar vi. Även om det inte längre är en förutsättning för överlevnad, så kan det finnas poänger - världen kan bli litet lättare att förstå. Steget efter kategorisering är dock betydligt knepigare - att pådyvla egenskaper utifrån kategori. Kvinna - mjuk, man -kraftfull. Norrman-glad, tysk-ilsken. Arbetsam-lat, god-ond... Ju längre jag rabblar ju mer trångsynt verkar det. Ändå faller vi i fällan om vi inte reflekterar över våra val och handlingar. Kunskap, reflektion och samtal är några av skolans redskap för att jobba med dessa frågor.
Jag är måhända en aning naiv, men jag tror att mänskligheten har utvecklats på detta område. Förbättrade levnadsvillkor, kunskap, kunskap och åter kunskap har bidragit till evolution i vårt tänkande, och en målbild så god som någon kanske kan vara att alla kan stämma in i 70-tals låten The family of men:

"I belong to a family, the biggest on earth; A thousand every day are coming to birth. Our name isn't Dallas, or Hasted, or Jones, It's a name that every man should be proud.

It's the Family of Man, keeps growing The Family of Man, keeps sowing The seeds of a new life every day.

I've got a sister in Melbourne, a brother in Paris The whole wide world is brother and sister to me Wherever you go, you'll find my kin, Whatever his creed or the colour of his skin."

lördag 27 augusti 2011

Veckorapport 1 från framtidsverkstan


Första skolveckan får definitivt betyg A. I en beskrivning av vad som händer i våra lärorum - både inne och ute - kan jag lätt placera alla värdeorden från det nya betygsstystemets högsta betyg (A): Mycket gott flyt, ändamålsenligt och effektivt, välutvecklat...
Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Att få jobba med såna pedagoger (lärare, fritidspedagoger och förskollärare) och övrig personal är en sann fröjd för en skolledare.
Några av mina sista samtal med personal innan jag avslutade arbetsveckan: "Vilken fantastisk vecka, det har varit så bra, jag har fått SÅ mycket energi" eller den nya läraren "Det här är mitt drömjobb" en annan ny pedagog sa "Veckan har varit över all förväntan"
Alla barn jublar måhända inte över att kliva upp på morgonen, men glädje och arbetsiver är inte att ta miste på. Mest rörd blir jag när jag ser och hör hur nya klasskamrater tas emot med öppna armar.
Glädje och harmoni har rått i veckan. Glädje och harmoni är aldrig gratis. Skickliga och engagerade pedagoger, väl fungerande kringservice, engagerade och positiva föräldrar, underbara barn och god planering är viktiga faktorer. Kanske förbiser vi ibland ytterligare en viktig sak. Glädjen och harmoni har rått trots att omständigheterna inte varit perfekta. Ett stort skolgårdsprojekt har avslutats och vi har haft mängder av arbetsmaskiner som dundrat runt och satt hela skolbyggnaden i vibrationer, läromedel och möbler har försenats, pga yttre omständigheter har schemaläggningen försvårats och långt ifrån alla elever lär och utvecklas i samma takt. Det är sånt man kan välja att se som problem eller utmaning. Den som väljer att se det som utmaning vinner. Gissa vad vi väljer.

söndag 21 augusti 2011

Tal till våra älskade elever!

Välkommen till ett gott nytt skolår!
Du som börjar skolan idag - både du som är helt ny och du som redan känner dig hemma - har ett härligt äventyr framför dig. Du kommer att ha chans att lära dig nya saker varje dag.
Kanske kommer du längre fram i livet att jobba som lärare - kanske lärare till dina lärares barnbarnsbarn. Eller du kanske utbildar dig till hantverkare och bygger viktiga hus. Du kanske kommer att ha som jobb att ta hand om sjuka människor så att de ska bli friska. Kanske du blir en som som hittar på fantastiska uppfinningar eller är med och leder vårt land som politiker. Framgångsrik idrottare kan du också bli. Ganska säkert blir du mamma eller pappa.
Du är viktig just som du är, nu och idag, men du kommer också att bli en väldigt viktig vuxen. En person som kommer att betyda mycket för det samhälle du lever i.
Det här vet vi som jobbar i skolan - lärare, kockar, vaktmästare, lokalvårdare, skolsköterska, rektor och alla andra - att du är viktig. Därför finns vi här och ser till att du får chansen att lära dej viktiga saker och för att du ska trivas och må bra.
Alla vi vuxna har också själva en gång gått i skolan och vet att den är både viktig och rolig, men att det ibland också kan vara lite svårt. Ofta får man jobba jättehårt för att lära sej läsa, förstå ett annat språk, simma, kunna förstå ett tal eller att förstå vad man läser. ibland är det också svårt att få kompisar. Men jag lovar, du kommer att klara allt du sätter upp som mål att lära dig Även det svåra. Och vi kommer att finnas där och hjälpa dig om du tycker att det känns för svårt.
Om du tycker att det är lätt att lära sig nya saker eller om du tycker att det är svårt så vill jag säga: Ta vara på alla möjligheter du har det här skolåret. Träna, lek, arbeta, fråga, öva, säg vad du tycker, och du... var en bra kamrat - det är det bästa sättet att själv få kamrater.
På facebook har många de senaste dagarna lagt ut en text: "Till alla barn och ungdomar som i dagarna återvänder till skolan: Om du ser någon som kämpar för att få vänner eller ser någon som blir mobbad för att han/hon är blyg eller inte är klädd i de mest coola kläderna. Vänligen ställ upp och säg hej, eller åtminstone le. Du vet aldrig vad personen kan vara med om utanför skolan. Du kan göra stor skillnad i någons liv! Tillsammans kan vi skapa en 100% mobbningsfri skola."
Nu börjar årets viktigaste träningsläger - Skolåret 2011/12.
Gott nytt år!

söndag 14 augusti 2011

Morgondagens vinnare


I några dagar har vi ägnat åt de grova linjerna för läsåret 2011/12 uppmärksamhet. Det blev många beslut och överenskommelser. Alla i ett och samma syfte - att ge de bästa förutsättningarna för elevernas lärande. För så är det - den bästa skolan är inte nödvändigtvis den som har bäst resultat utan den som ger varje elev möjlighet att göra sitt bästa.
Vi har försökt knyta ihop vår lilla värld med den stora. Om våra elever ska bli de bästa ledarna, de bästa omsorgsgivarna, de bästa hantverkarna, de bästa lärarna, de bästa företagarna eller vad de nu kommer att bidra med i framtiden, då vill det till att de får den bästa undervisningen. Målen för undervisningen behöver vi inte fundera över, men väl hur vi organiserar, vilket förhållningssätt och vilka arbetsformer vi använder, prioriteringar och fokuseringar... Sammanfattningen finns inom kort att läsa på vår hemsida.
Efter dessa dagar, då vi visserligen utgått från den stora världen men med nödvändighet mest processat vardagen i den lilla, blir jag både uppiggad och inspirerad av dagens DN debatt med rubriken "Vi kan inte se på framtiden med gårdagens kunskaper". Det är Bo Ekman, grundare av Tällberg foundation som reflekterar över samhällsutveckling, möjligheter och hot. Jag ska inte försöka sammanfatta den, den gör sig bäst att läsas i sin helhet. Jag nöjer mig med att konstatera att detta är tankar vi i skolan ska ha med oss, inte för att jag tror att han äger hela sanningen när det gäller världsordningar, utan för att det väcker tankar om vad dagens barn behöver utrustas med inför morgondagens samhälle. Citat av några nyckelrader med en viktig och hoppfull slutsats: Morgondagens "vinnare blir demokratiska - lokala och globala - ordningar som utgår från de enorma, gemensamma behoven av solidaritet, innovation, resurseffektivitet, systemstabilitet och anpassningsförmåga"

måndag 8 augusti 2011

Nystart i framtidsverkstaden

En skön och härlig ledighet ligger bakom och en utmanande men lika härlig arbetsperiod har just inletts. På skola och förskola börjar det droppa in sommarbruna barn. Vissa har växt till sig både i längd och sinne. Mötte några av våra nyaste barn i förskoleklassen, "Jag har längtat hela sommaren efter att få komma till skolan", sa en.
Själv får jag leta länge i både hjärna och dator innan jag hittar igen alla tankar från tiden innan sommaren. Men när de väl gett sig till känna kommer de fram i flock.
Än så länge är det jag, lokalvårdare, vaktis, kock och fritidspersonal som är på plats. På torsdag kommer resten av personalen. Det blir inte mycket tid för dem att samla ihop sina tankar, utan vi kör hårt på direkten. Nya mål ska formuleras. Åtgärder beslutas. Ansvar fördelas. Ett nytt lärår står för dörren. Alltid spännande. Alltid utmanande. Sån är vardagen i en framtidsverkstad.

måndag 1 augusti 2011

Mångkultur och demokrati

A.B.B. - den norske terroristen tillhör dem som pekar ut mångkultur som en riskfaktor och fara.

Jag tror det är viktigt att inse att det uppstår problem (även) i ett mångkulturellt samhälle, bland annat på grund av just mångkulturen. I samma andetag är det viktigt att inse att i en civilicerad, globaliserad och framförallt demokratisk värld är mångkultur en nödvändighet såväl som en självklarhet.


Följer med intresse den World Scout Jamboree som pågår i Sverige just nu. Ett underbart exempel som väcker hopp för framtiden. Ungdomar i och för mångkultur, med samhällsengagemang och idealitet. Under veckan görs besök av Reinfeldt, Juholt, statsledare för Danmark, Finland, Filippinerna och andra. Förvånar mej dock att så litet av detta synts i våra traditionella media.