söndag 21 augusti 2011

Tal till våra älskade elever!

Välkommen till ett gott nytt skolår!
Du som börjar skolan idag - både du som är helt ny och du som redan känner dig hemma - har ett härligt äventyr framför dig. Du kommer att ha chans att lära dig nya saker varje dag.
Kanske kommer du längre fram i livet att jobba som lärare - kanske lärare till dina lärares barnbarnsbarn. Eller du kanske utbildar dig till hantverkare och bygger viktiga hus. Du kanske kommer att ha som jobb att ta hand om sjuka människor så att de ska bli friska. Kanske du blir en som som hittar på fantastiska uppfinningar eller är med och leder vårt land som politiker. Framgångsrik idrottare kan du också bli. Ganska säkert blir du mamma eller pappa.
Du är viktig just som du är, nu och idag, men du kommer också att bli en väldigt viktig vuxen. En person som kommer att betyda mycket för det samhälle du lever i.
Det här vet vi som jobbar i skolan - lärare, kockar, vaktmästare, lokalvårdare, skolsköterska, rektor och alla andra - att du är viktig. Därför finns vi här och ser till att du får chansen att lära dej viktiga saker och för att du ska trivas och må bra.
Alla vi vuxna har också själva en gång gått i skolan och vet att den är både viktig och rolig, men att det ibland också kan vara lite svårt. Ofta får man jobba jättehårt för att lära sej läsa, förstå ett annat språk, simma, kunna förstå ett tal eller att förstå vad man läser. ibland är det också svårt att få kompisar. Men jag lovar, du kommer att klara allt du sätter upp som mål att lära dig Även det svåra. Och vi kommer att finnas där och hjälpa dig om du tycker att det känns för svårt.
Om du tycker att det är lätt att lära sig nya saker eller om du tycker att det är svårt så vill jag säga: Ta vara på alla möjligheter du har det här skolåret. Träna, lek, arbeta, fråga, öva, säg vad du tycker, och du... var en bra kamrat - det är det bästa sättet att själv få kamrater.
På facebook har många de senaste dagarna lagt ut en text: "Till alla barn och ungdomar som i dagarna återvänder till skolan: Om du ser någon som kämpar för att få vänner eller ser någon som blir mobbad för att han/hon är blyg eller inte är klädd i de mest coola kläderna. Vänligen ställ upp och säg hej, eller åtminstone le. Du vet aldrig vad personen kan vara med om utanför skolan. Du kan göra stor skillnad i någons liv! Tillsammans kan vi skapa en 100% mobbningsfri skola."
Nu börjar årets viktigaste träningsläger - Skolåret 2011/12.
Gott nytt år!

1 kommentar: