onsdag 14 september 2011

Civilkurage och Likabehandling

För några dagar sedan träffades vi i skolans Likabehandlingsgrupp. På tapeten var finjustering av vår Likabehandlingsplan, läget på skolan och försök att definiera vad begreppet civilkurage står för. Vi har pratat om det en tid. Även om begreppet civilkurage inte finns med i läroplanen så är det en bra och viktig sammanfattning av vad det är vi vill åstadkomma. Medborgare med civilkurage. Barn och ungdomar som vill och vågar säga nej till att frysa ut eller på annat sätt bete sig illa mot andra. Som vågar och vill säga nej till droger. Som ställer upp på den som har det jobbigt, även om andra vänder ryggen. Som vågar gå emot strömmen för en god sak.
Det finns en knepighet med civilkurage. Man kan få för sig att det är civilkurage att säga vad man vill även om det gör människor illa. Även om det bryter mot vår värdegrund. Det är inte det vi menar när vi säger att vi vill fostra medborgare med civilkurage.
När vi går igenom läget på skolan blir jag glad. Det har varit en bra start, och det som gläder mest är det fina mottagande våra nya elever fått. Med öppna armar välkomnar våra elever nya klasskamrater. Utan förbehåll. Vi är på rätt väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar