torsdag 1 december 2011

...som att skjuta sig i foten

Intressant och sevärt från public service denna kväll var programmet "Världens bästa skitskola" Många kloka saker sades. "Att inte tro att alla elever kan nå målen är ju litet som att skjuta sig i foten" får bli mitt personliga favoritcitat.
Alla elever når inte målen idag. Varje år går ca drygt 13 000 elever ut skolan med ofullständiga betyg. Det betyder att på fem år har vi 67 000 ungdomar utan fullständiga betyg.
2010 presenterade socialstyrelsen en rapport med namnet Skolbetyg, utbildning och risker för ogynnsam utveckling hos barn. I denna rapport pekar man på att låga eller ofullständiga betyg från År 9 ökar risken för framtida psykosociala problem. Exempelvis är allvarlig kriminalitet i ung vuxen ålder 8-10 gånger så vanligt bland dem med låga betyg som bland dem med medel/höga betyg. Detta är ett mönster som finns i alla socioekonomiska grupper.
Detta om något stryker under hur viktigt det är att vi som skola tar i med alla krafter för att alla elever ska få fullständiga och goda betyg = fullständiga och goda kunskaper.
Ett av vår skolas gemensamma ställningstagande är detta: Genom höga förväntningar och gott stöd ska alla elever ges förutsättningar att nå så långt som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar