fredag 9 mars 2012

Mobiltelefoner är bra. Och dåligt.

Mobiltelefoner är toppen! Många av oss har ett så nära förhållande till vår telefon att det närmast uppfattas som integritetskränkande om någon säger att vi inte får bestämma över vår egen telefon. Galet måhända, men så kan det upplevas.
Om detta är ett av skälen eller ej låter jag vara osagt, men elevrådet på vår skola driver frågan om att de vill ha tillgång till sina mobiler under skoldagen, något som vi i samarbete med föräldrarna beslutat att de inte ska ha. Vi samlar helt sonika in telefonerna på morgonen, låser in dem och återlämnar dem på eftermiddagarna. Om detta är skola och hem rörande överens. Skälen till detta är flera:



  • Stöldrisken


  • Att vi vill undvika att tid tas från värdefull undervisningstid (diskussioner om att lägga ner dem, ofokuserade elever som SMS:ar under lektioner etc...)


  • På rasterna då? Många elever som idag rör sig och leker på rasterna blir sittande med exempelvis spel och musiklyssning. Vi vet att barn idag rör sig för litet, självklart vill vi uppmuntra till att de rör sig på rasterna.


  • att det uppmuntrar till att skapa klasskillnader - vissa elever har väldigt fina telefoner och andra har ingen alls. Sånt är livet, men i skolan behöver vi inte medverka till detta.Att de inte BEHÖVER använda telefoner på skoltid - på skolan finns telefoner, musikspelare, datorer, internet, kameror, miniräknare etc...


  • Det kanske viktigaste skälet - att undvika smygfilmning och fotande som riskerar att användas i kränkande syfte.

Inte minst den sista punkten är ett mycket reellt problem på många skolor idag, och omöjlig för de vuxna att hinna förhindra på annat sätt än att undvika användandet av telefoner. Konflikter sker hela tiden och är en del i en lärande process, men att bli smygfilmad och utlagd på Youtube är en process som vi undviker. Vi ser till att lära oss bete oss i cyberspace på andra sätt.

Självklart kommer vi att jobba för att skapa förståelse för vårt beslut. Men det är en helt annan fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar