onsdag 31 oktober 2012

Bedömning för lärande

Innan vi riktigt hann fatta det så blev det höstlov. På fritids är det full fart, men klassrummen står tomma. Några av oss vuxna har varit på utflykt ett par dagar. Måndag-tisdag åkte jag och 10 medarbetare till Borås. Staden som numera inte bara är känd för sina textila tillgångar. De är kanske den skolkommun som mest systematiskt arbetar med att utveckla sin undervisning utifrån förhållningssättet Bedömning för lärande.
Det blev en mycket bra resa. På nervägen bestod vår packning av nyfikenhet och en del kunskaper. På hemvägen hade vi fyllt på med nya lärdomar och inspiration. Vi insåg att vi kanske har kommit längre än vi trott och att vi är på rätt väg. Att jobba med att tydliggöra målen för eleverna, att synliggöra var de är, att ge dem feedback/feedforward på hur de ska komma vidare, att på allvar aktivera eleverna i sitt eget och varandras lärande är bland det viktigaste vi kan göra för att de ska nå sin fulla potential.
Tack Emelie, Hanna, Anette, Henrik och alla andra för att ni generöst delat med er av både lyckandande, misslyckanden och goda tankar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar