söndag 14 april 2013

Luleå hockey versus skolan



I Luleå pågår en härlig feber - Hockeyfeber. Även de som normalt inte är särskilt sportintresserad rycks med och hejar. Kanske lika mycket på sin stad som sitt lag. Spelarna är fokuserade och fantastiskt duktiga. Det är lätt att förstå att det ligger oerhört mycket träning bakom det spel vi som publik får ta del av.
Eftersom skolan ligger så nära mitt hjärta drar jag omgående paralleller  till elevernas hårda vardagsarbete mot sina mål. Målet att utveckla förmågor och färdigheter av vitt skilda sorter. Att kommunicera, att analysera, att handskas med information, lösa problem och förstå begrepp. Att utveckla kreativitet och samtidigt ha en bred kunskapsbank att ösa ur. Det gäller att vi vuxna - deras tränare - lyckas skapa förståelse för vilka mål de faktiskt arbetar emot, och även hjälper dem se sin egen utveckling - var de befinner sig i förhållande till målen och hur de ska ta sig vidare. Därvidlag är tränaruppdraget i skolan oändligt mycket svårare än hockeytränarens där sammanhangen och målen inte är komplexa på samma sätt som i skolan.
Jag får lust att hålla tal till våra fantastiska elever. Elever som kämpar och jobbar på dag efter dag trots att vissa av målen finns i ett avlägset fjärran: Det lönar sig att träna. utan träning kommer du ingen vart. Se på din skola som ett träningsläger. Se på dina lärare som dina coacher/tränare. Ta alla chanser att vara aktiv på lektionerna - all forskning visar att din hjärna utvecklas bäst när du är aktiv - ställ frågor, ge svar, du lär dej mycket mer på att säga "fel" än på att inte säga någonting alls. Det är faktiskt bevisat. Se till att du vet/får veta vad målet med undervisningen är. Se till att du får hjälp att lägga upp din plan för hur du ska komma framåt, när ni har era UP-samtal och utvecklingssamtal. Gläd dej när du har nått dina mål och får sätta upp nya. Vi gläds åt all din utveckling och all kunskap du bygger upp, för vi vet att det kommer att ge dej så mycket större möjligheter att göra det du vill göra i ditt liv. Vare sig du vill bli idrottsproffs, statsminister, lärare, vaktmästare, kock eller något annat så har du med dej inte bara kunskaper och förmågor i livet, du kommer också att ha nytta av att du lärt dig kämpa. Om du lovar att ta alla chanser du får så lovar jag att vi kommer att stå vid din sida och ge dej chanserna, hjälpa dej på vägen och applådera högst av alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar