söndag 24 maj 2009

Inspektionrapport

Så kom den då. Förra veckan. Skolinspektionens rapport från deras stora genomgång av skolan i Luleå.
När det gäller Ormbergsskolan såg rapporten ut som vi förväntade oss. De åtgärder som efterfrågades är på gång. Ja, de var faktiskt på gång redan när granskningen gjordes. En del är till och med genomförda.

Efter att ha tittat igenom den delen av rapporten som är övergripande för hela kommunen står en sak mycket klart. Vi har en verksamhet i våra kommunala skolor och förskolor som vi med rätta kan vara mycket stolta över. Men om man lyfter verksamheten i stort i positiva ordalag så finns det också verksamheter som man från inspektionens sida beskriver som "verksamhet som står ut" i betydelsen att det finns verksamhet som i kvalitet ligger mycket, mycket bra till om man jämför med andra kommuner. Det är förskolan, särskolan och gymnasiet.
Det finns tydliga siffror som visar att Luleå kommun satsar lika mycket på grundskolan som andra jämförbara kommuner. När det gäller andra verksamheter satsar man mer än jämförbara kommuner. Gissa vilka. Förskolan, särskolan och gymnasiet. En verksamhet man satsar väldigt mycket mer på än jämförbara kommuner, är Kulturskolan - som nyligen fick pris som Sveriges bästa kulturskola.
Hmm... kan det finnas ett samband?
Frågan är om vi vill fortsätta ha förskola, särskola och gymnasieskola med hög kvalitet? En annan fråga är vilken kvalitet vi vill ha i grundskolan. Med dagens besparingshot kommer vi inte längre att ligga i nivå med jämförbara kommuner, utan långt under.
(Ett rykte säger dock att kommunledningen vid en genomgång av läget i skolan yppade att det kan bli tillbakadragande av delar av de tänkta besparingarna)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar