lördag 26 februari 2011

Grattis År 4


Nu måste jag få skryta igen. Våra fyror har än en gång tagit sig till final i schackfyran. Vi är så himla stolta över dem. En finalplats finns beredd i Globen i den stora sverige-sammandragningen i maj.
Schack är ett fenomenalt sätt att utveckla förmågor. Det finns det forskning på. Mer och mindre seriös. Den forskning som finns menar att schackspel utvecklar många kognitiva förmågor som rationellt tänkande, slutledningsförmåga, att tänka i mönster etc. Spelande sägs också utveckla sociala förmågor som koncentration, kommunikation och självförtroende.
Jag tycker att det verkar mycket rimligt och är så pass nyfiken att jag tänker ta reda på mer.
Med mitt nyvakande intresse för amerikanska skolor hittar jag flera skolor i New York som använder Schack-spelandet i sin undervisning. Roberto Cemente School i New York (vars statement heter "Preparing our kids for a bright future") tog in detta i den specialpedagogiska undervisningen. Inte nog med att man fångade in flera av de barn som hade stora inlärningssvårigheter och såg stora framsteg även i läsning och matte, man menar också att man minskade antalet bråk och diciplinära åtgärder med 60%.
En fyraårig studie i Pennsylvania där ungdomar i 14-15års ålder fick välja på tillvalsaktiviteter som Drakar & Demoner, databaserad problemlösning, självständiga studier, kreativt skrivande och schack kom man fram till att Schackspelarna förbättrade sina totala skolresultat med över 17% medan man i övriga grupper förbättrade dem med drygt 4%.

måndag 21 februari 2011

"Where minds grow strong"


De senaste dagarna har jag varit på resa. Ledighetsresa. Turen gick till New York. Staden som vi alla har en relation till tack vare de tusentals filmer som visar miljöer vi har lärt oss känna igen.

New York är en kaxig stad. Härligt kaxig. Allting börjar ju i skolan. Kanske också denna stads kaxighet?

Var vi än går så poppar det upp en till synes oansenlig skola eller förskola. Skolgårdar finns det inga, och det skulle man ändå inte haft nån nytta av eftersom skolvärdskap inte ingår i lärarnas jobb. Det är private och public schools om vart annat. En sak har de gemensamt. De har alla ett statement. Vad sägs om " Where minds grow strong"? Eller kanske "Professional development - changing times". En skola i Harlem presenteras som "Where unique learners discover their gifts".

Jag blir upppiggad av kaxigheten. Det talar om att skolan är viktigt. Även av den amerikanska skolan har vi mycket att lära.

tisdag 15 februari 2011

Entreprenörskap

Entreprenöriellt lärande. Ett ord som man behöver träna på att uttala. Viktigare än själva uttalet är dock vad det betyder. I skolan. För barnen. I vår nya samlade läroplan LGR11 finns ordet med en gång. Dock återfinns själva andemeningen många gånger. Beskrivet som kreativitet, ansvarstagande, initativkraft, självtillit, samarbetsförmåga och nyfikenhet. Alltihopa viktiga kompetenser. För framtiden. För nuet.
Idag har vi samtalat om vad det betyder i fritidshemsverksamheten och i förskoleklassen. Det blev ett engagerat och engagerande samtal. Om allt ifrån vikten av att barn själva kan torka sig i rumpan till att hitta sina personliga drivkrafter.

torsdag 10 februari 2011

Delaktighet och LPP

Det finns de som påstår att det blir överflödigt att göra Lokala pedagogiska planeringar när vi fått vår nya samlade Läroplan, LGR 11.
Jag förstår inte tanken. Jag förstår inte ens varför man tänker tanken.
Med IUP-processen och de Lokala pedagogiska planeringarna fick vi ett fantastiskt verktyg för att öka elevers delaktighet i sitt eget lärande. Varför skulle man vilja ta bort det?
Jag håller på med ett undersökningsarbete där jag vill leda i bevis att de Lokala pedagogiska planeringarna faktiskt har ökat elevernas förståelse för skolarbetet och därmed inflytandet och ansvaret för sitt lärande.
Idag testade jag en enkät på våra femmor. Jag var orolig att frågorna skulle vara för svåra. De tyckte de var lätta, fast några undrade om de verkligen måste skriva kommentarer till alla 7 frågorna. Det behövde de inte.
Enligt deras svar är jag inne på rätt spår. De inte bara känner till målen, de tycker att de förstår dem. Dessutom får de chansen att vara med i både planering av undervisning och bedömning. I kommentarsfälten skrev de bl.a. "Lärarna burkar först prata och sen ta in frågor och åsikter", "Läraren tar alltid till sig våra åsikter om den hör dem - annars svarar den inte", "ibland bedömer vi våra egna arbeten för att man och läraren ska se vart man ligger"

måndag 7 februari 2011

9A

Har nu sett två avsnitt av dokumentärserien 9A.
Jag sympatiserar med idén som programmet bygger på. Lärare är viktiga! Stavros sammanfattade det på ett måhända utmanande sätt "De här ungdomarna är inte dumma. De är oinspirerade och omotiverade"
Jag är full av beundran för Malin, Jonny och de andra lärarna som modigt vågar visa upp sina misstag och i allas blickfång låta sig coachas av andra lärare. Det är en effektiv väg till sant lärande. Prova, få respons, reflektera, prova igen...
Vi andra har inte dessa "super-lärar-coacher" att använda oss av. Men jag tror att vi kan använda varandra som coacher. Genom att släppa in andra i klassrummet och reflektera tillsammas kan båda utveckla sin lärarpraktik. Jag har som rektor också en viktig roll att ge respons och ställa frågor i syfte att utmana och utveckla. Det övar jag på. Tillsammans med våra "superlärare".

Körlings ord

6 av skolans pedagoger har fått ynnesten att lyssna på Ann-Marie Körling. Fulla av både beundran och inspiration bubblar de över av entusiasm.
Jag blir både glad och litet avundsjuk. Har följt hennes bloggningar och krönikor rätt länge.
Kreativitet, engagemang, kompetens. I ett paket. Dessutom med förmåga att ingjuta kreativitet, engagemang och kompetens i sina åhörare.

lördag 5 februari 2011

Dåliga mattekunskaper = Dålig privatekonomi

Från hela mediasverige rapporteras idag om Finansinspektonens studie som visar på konsekvenserna av en otillräcklig matteundervisning. Dåliga mattekunskaper drabbar människor på många sätt, inte minst privatekonomiskt. I studien slår man även fast att det kan vara mycket svårt att ta igen dessa kunskaper senare i livet.
I ljuset av försämrad måluppfyllelse finns det all anledning att se allvarligt på detta.
Matematiken får nu en starkare ställning i förskolan - i läroplanen slår man fast att vi ska ta tillvara barnens inneboende lust att lära (bl.a. matematiska sammanhang) bättre än vi gör idag.
I skolans samlade läroplan är det mycket tydligt i kursplanerna vilka områden vi ska lägga fokus på. En måhända bitter insikt är att vi i allt för hög grad har fokuserat på att eleverna ska nå de lägsta målen. Det är med stor sannolikhet också så att många har väntat för länge med att introducera delar av ämnets innehåll. Sånt blir det ändring på nu.
En viktig del av förändringen måste också bli att - som vi gör på Ormbergsskolan - låta de som är utbildade mattelärare vara de som har hand om undervisningen. Är du utbildad Svenska/So-lärare ska du inte undervisa i matte och tvärtom. Så är det i allt för hög grad idag.

torsdag 3 februari 2011

Kunskapskraven klara

För vilken gång jag skriver om saken vet jag inte. Vår nya läroplan. Inte första ialla fall. Idag blev den äntligen klar. Ja. Just idag fattades beslutet om den sista återstående delen - kunskapskraven.
Just idag har jag dessutom, tillsammans med 499 andra lärare och rektorer, varit på skolverkskonferens i syfte att bättre förstå denna nya samlade läroplan.
Min snabbrecension är att den blir bara bättre och bättre ju mer jag sätter mig in i den.
Den andas förväntningar och framtidskompetenser. Den klargör utan att detaljstyra.
Jag tror att skolan och därmed framtiden blir bättre med vår nya läroplan.