onsdag 23 november 2011

Årets julklapp

Idag fick jag chansen att tala för en väldigt bra sak - Röda korsets byrå mot diskriminering har en fullkomligt genialisk frivilliggrupp. Läs och begrunda: De har plockat ut böcker till ett bokpaket. Samtliga böcker är normöverskridande så tillvida att de gör det ovanliga till vanligt. Prinsessor som tacklas hårdast av alla i hockeyrinken, barnet som har två pappor, morfar som blir kär... Tanken är att företag och andra ska kunna sponsra en förskola genom att ge dem ett sådant bokpaket.

Personligen tycker jag att gruppen som plockat fram konceptet borde få någon slags innovationspris.Varför? Det är alldeles nödvändigt med ett öppnare samhälle och synligare mångfald. Ett samhälle där olikheter verkligen får vara den resurs det är.

Hur gör vi det bäst? Jo i framtidsverkstan. I förskolan. När barn får del av dessa berättelser så hjälper det dem att skapa en bild av världen, en bild som utan böckerna skulle ha sett annorlunda ut.

Men det är inte det enda som händer. Det händer också något hos pedagogerna som berättar. Det händer något hos många föräldrar när barnen inte längre tycker att det ovanliga är konstigt. Att det är fullkomligt självklart.

Ur Förskolans läroplan: "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Liksom öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar"

Orden, böckerna, berättelserna är kraftfulla verktyg för att förbättra världen.

Kontakta diskrimineringsbyrån idag och köp årets julklapp - ett bokpaket till en förskola du känner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar