tisdag 8 november 2011

När skolmaten blir en inflytandefråga



Ett av våra viktiga uppdrag är elevinflytande. Viktigt eftersom våra elever ska fostras till demokratiska och ansvarstagande medborgare. Viktigt eftersom inflytande förstärker deras lärande. Viktigt också för att besluten faktiskt ofta blir så mycket bättre om de som berörs av besluten också är med och utformar dem.

Så enkelt.

En av mina absoluta favoritrektorssysslor är att leda elevrådet. Elevernas eget råd, eller elevernas arbetsmiljömöte som vi också kallar det.

Idag låg fokus på vår skolrestaurang och maten. En av uppgifterna var att utforma en elevenkät om just maten. Vi hade kunnat välja att någon vuxen hade utformat den. Nu fick istället barnen fria händer att bestämma utformningen. Jag är helt övertygad om att de viktigaste och klokaste frågorna kom med: 1. Vilka 3 maträtter som serveras tycker du bäst respektive sämst om? 2. Vad tycker du om ljudnivån? 3. Hur ofta äter du från salldsbuffén? 4. Vilka sallder/grönsaker skulle du vilja se mer av i salldsbuffén. Det räcker så. Barn vet mest om hur det är att vara barn. Självklart vet de också vad de vill bli tillfrågade om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar