söndag 27 november 2011

Föräldramakt eller föräldrasamverkan?


DN:s Hanne Kjöller följer idag upp Studio 1 reportage om Föräldramakt i skolan. Reportaget bygger på en form av "föräldrasamverkan" som enligt de intervjuade personerna helt verkar ha spårat ur.
Jag blir bekymrad över det jag hör, men också litet glad.
Samverkan mellan skola och hem ska gynna eleverna. Slår det över till det som beskrivs - att föräldrar i allt högre grad, gärna mailvägen, och ofta respektlös låter sin frustration över problem gå ut över skola och lärare - så leder det till raka motsatsen. Eleverna förlorar tilltro till skolan och lärarna, och blir osäkra på vem som egentligen har ledarskapet. Vi vet att lärarnas ledarskap har mycket stor betydelse för elevernas framgångar.
Samverkan med föräldrar är A och O. Detta kan aldrig nog understrykas. Skolans uppgift i detta är självklart att erbjuda en verksamhet och miljö som ger eleverna de bästa förutsättningarna. Kompetenta lärare som kan de ämnen de undervisar i, som skapar delaktighet för elever och föräldrar, som utmanar där det behövs, som stödjer där det behövs, som skapar förtroendefulla relationer med både elever och föräldrar. Föräldrars roll är att stötta barnen, och i det ingår att visa att skolan är viktig och att läraren är ledare i skolan.
Och för att inga missuppfattningar ska ske: Självklart ska föräldrar ha synpunkter och ställa frågor, men utan att för den skull ta ifrån barnen respekten och tilltron till läraren. Föräldrars konstruktiva synpunkter är en viktig del av vårt kvalitets- och förbättringsarbete.
Så till anledningen till att jag faktiskt också blir litet nöjd med det jag hör och läser. Det är helt enkelt att jag inte känner igen problemet från Ormbergsskolan. Istället ser jag föräldrasamverkan som en av de verkligt stora orsakerna till vår höga måluppfyllelse. Fortsätt komma med konstruktiv kritik - både positiv och negativ. Fortsätt engagera er i barnens skolgång. Fortsätt visa att utbildning är viktig. Fortsätt vara föräldrar. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar