torsdag 17 november 2011

När Facebook blir en del av Luleåbornas identitet


Matz Engman, näringlivschef i Luleå uppmärksammar bl.a. min blogg som ett exempel på vad Facebook-etableringen kan betyda för Luleå. Det gör han rätt i.
Jag tror att tanken är riktig - det har stor betydelse för Luleåborna att vi ser att vi är del i ett sammanhang. Ett sammanhang som dessutom fyller oss med framtidstro och inspiration.
I vår vardag på Ormbergsskolan betyder det att vi använder oss av Luleå skärgård i undervisningen. Att vi samarbetar med JP Nyströms för att få tillgång till den musiktradition som byggts i vår region. Att vi använder skidor och skridskor i undervisningen. För att ta några exempel.
Inte för att skapa en självgodhet och inskränkthet. Nej. För att genom att se sin egen kultur och identitet kunna identifiera och uppskatta skillnader och olikheter. Genom att ingå i en gemenskap som utgår från en demokratisk värdegrund träna sina demokratiska förmågor och förstå och respektera andra.
Jag grunnar fortfarande på hur vi kan använda oss av FB-etableringen i vår undervisning. Har kommit på rätt många trådar - från och med våren kretsar vårt miljöarbete kring ett samarbete inom gröna kommuner - SÅ spännande med serverhallarnas resurssnåla energisystem - kan bli något att titta på. Hela Europas virituella FB-tankar landar i Luleå innan de åker ut över världen - öppnar upp för både filosofi och kommunikationsfunderingar. Själva byggprojektet. Sociala medier - kan inte låta bli att påpeka att Ormbergsskolan för 4 år sedan var den första grundskolan i Luleå med egen Facebooksida. Har även bett några elever grunna på frågan. Väntar på svar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar