Välkommen till min rektorsblogg. Här presenterar jag fasta och lösa tankar om vardagen i den framtidsverkstad skolan utgör.
lördag 29 september 2012
Det rör på sig!
Det rör på sig i skolvärlden. Framåt, bakåt eller mer bara rörs om är för tidigt att säga, men skolan har verkligen varit i fokus veckan som gått. Först ut var utbildningsminister Björklund med förslaget om förstelärare och lektor - två nya karriärssteg i skolvärlden. Redan inför nästa skolår ska dessa nya funktioner vara möjliga. Trots både googling och allmän uppdatering har jag inte lyckats hitta ett spår av kritik mot förslaget. Jag ser verkligen fram emot att få lärare med dessa titlar på min skola - Förstelärare kommer att fortsätta undervisa, men ska också coacha kollegor, förbättra undervisningen samt vara huvudlärare i ett ämne eller ansvara för lärarstuderande. Lektor ska lärare med lägst licentiatexamen i ett ämne eller ämnesdidaktik kunna bli. Utöver undervisning ska lektorer kunna sprida ämneskunskap till andra lärare eller bedriva skolrelaterad forskning.
Ett nytt läraravtal presenterades i onsdagskväll, och där var kritiken desto större. Twitter och Facebook bara exploderade av icke återhållen ilska. Ilska över att den tydliga uppvärdering av läraryrket man hade förväntat sig, inte syntes till. Min åsikt är att 4,2% första året är mycket bra, utifrån vad som är möjligt i en avtalsförhandling, däremot är fortsättningen tveksam. Nu är det upp till kommunerna att visa att man värderar skolan och det jobb som där utförs. Om man inte lyckas (nu heller) finns nog ingen annan lösning än att förstatliga skolan. Skolan är en av våra absolut viktigaste samhällsfunktioner och det måste synas i lärarnas lönekuvert, annars är vi snart illa ute som nation. Detta är min oerhört fasta övertygelse som ingen kan rucka på.
I vår egen kommun har både den problematiska vikariesituationen, som i grunden är ett utslag för att det finns för få utbildade lärare samt skolans ekonomiska svårigheter, som beror på besparingar på 1280:-(!) per elev, varit omskrivna i lokalmedia.
Nå, inte nog med detta, i torsdags presenterades litteraturutredningen. Ett utmärkt exempel på hur viktig skolan faktiskt är. Lisa Högberg kommenterar detta klokt i dagens Kuriren. Hon säger bl.a. "Med en god skriv- och läskunskap har du redskap att göra val i ditt liv". Så är det. Det handlar i slutänden om att möjliggöra ett demokratiskt samhälle. Som rektor är jag bekymrad och oroad över att ungdomars läs- och skrivförmåga blir allt sämre i takt med att läs- och skrivförmågan blir att viktigare. Satsning PÅ skolan och I skolan är det viktigaste svaret på frågan om hur man vänder denna nedslående utveckling.
Det rör som sagt på sig och vi gör allt vi kan för att det ska röra sig åt rätt håll.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar