torsdag 26 februari 2009

Vad är kunskap?

Jag har just förberett en eftermiddagskonferens om bedömning med lärarna på skolan. Konsten att bedöma har kommit allt mer i fokus i och med de nya kraven att alla elever ska ha skriftliga omdömen i varje ämne.
Fakta, begrepp och färdigheter är ganska lätt mätbara kunskaper, men de kognitiva förmågorna låter sej inte mätas så lätt, och det är där bedömningsförmågan blir så viktig för våra lärare.
Vad är det då vi ska bedöma? Bland de förmågor som nämns oftast i kursplanerna är:
  1. Förmågan att tolka och analysera
  2. Kommunikativ förmåga
  3. Förmågan att identifiera och lösa problem

Det är lätt att se att detta är förmågor som är viktiga för barnen i deras vardag men även i deras framtida vuxenliv.

Just idag ska vi bena upp och sätta på pränt vilken undervisning som bäst gagnar att eleverna utvecklar dessa kunskaper. Något som också kräver att lärarna själva har samma förmågor. Jag känner mej lugn, och ser med tillförsikt fram emot eftermiddagen.

tisdag 24 februari 2009

Arbete lönar sig

Det lönar sej att arbeta mot mobbing. Läs mer på bl.a. forskning och framstegs hemsida:

lördag 21 februari 2009

Lågkonjunktur för visioner?

Minus, besparingar, nedskärningar... Rubrikerna är svåra att blunda för.
Den internationella lågkonjunkturen sätter klorna i våra medvetanden, men också i verkligheten.
Skolan (begreppet inkluderar även förskolan) kommer inte undan. Inte denna gång heller. Snarare kan man få intrycket att det är skolan och andra kärnverksamheter som ska dra en mycket stor del av lasset.
Jag roade mej häromdagen med att surfa runt på Luleå kommuna hemsida. Här syns inte krisen alls. Det känns litet befriande. Å andra sidan skulle sidan kunna användas till att ge oss som kommunmedborgare en mer nyanserad bild av den kris media så hårt etsar in i våra medvetanden.
Vision 2050 har fått gott om utrymme. Bra. Det är viktigt med visioner.
Men
jag konstaterar att begreppen näringsliv, boende, kultur, kommunikation, tillväxt och stadskärna är betydligt vanligare än begreppet skola (som nämns tre gånger).
Det som händer i skolan i Luleå idag avgör hur Luleå kommer att se ut 2050. Vad som händer i skolan idag har även en direkt koppling till vad hur Luleå ser ut nästa år. Luleå kommun använder som bekant kvaliteten och tillgängligheten i kommunens skolor som marknadsföringsmedel.
I en alltmer fördjupad kris sätts våra politiker verkligen på prov - Vilka är de avgörande prioriteringarna? För mej är det självklart vård, skola och omsorg.
Dock
som kontrast till allt detta: Vardagen i våra skolor och förskolor - där lusten att lära , kamratskap och engagemang från både barn, ungdomar, personal och föräldrar lyser igenom och får oss att glömma att det är kris. Där utanför.

torsdag 19 februari 2009

Makten eller pengarna? Båda tack!

Denna dags första del var vikt för vår ledningsgrupp - En grupp bestående av kloka hjärnor från både skola och förskola.
Huvudpunkten handlade om hur vi kan öka vår måluppfyllelse utifrån det faktum att vi fått förtroendet att bli intraprenadverksamhet (enkelt uttryckt kommunal friskola).
Större delen av våra samtal kom att handla om goda lärmiljöer och hur vi arbetar mot målen. Intressant var att konstatera att mycket av det som sades inte alls förutsätter mer pengar - det handlar mer om vårt eget förhållningssätt - både till barnen och till varandra, och om organisation. Den slutsats jag drar av våra samtal är att upplevelsen av att ha makt över sin verksamhet är en bra grogrund för att utveckla skolan. Men för att inte någon kommunpolitiker ska se det som intäkt för stundande besparingar vill jag gärna tillägga - framförallt behöver vi tätt med (duktiga) lärare.

måndag 16 februari 2009

Skriftligt omdöme om Ormbergsskolan


Sedan några månader tillbaka pågår Skolverkets inspektion av kommunens skolor, förskolor och fritidshem. Det är ett gediget arbete som ska mynna ut i skriftliga omdömen i maj någongång.

I stor kontrast till de omdömen vi ger våra elever kommer Skolverkets omdömen endast att vara "framåtsyftande" d.v.s. att det endast visar vilka brister de noterat. Där vi får G, VG eller MVG (nej, de använder inde de begreppen), nöjer man sej med ett kryss.

För ett par veckor sedan besökte de vår skola och efter en lång dag av intervjuer med både vuxna och elever fick vi rektorer feed-back, och det var med lätta steg vi gick hem den dagen. Nu fick vi bekräftat det vi hävdat länge. Bland de saker man lyfte som våra framgångsfaktorer var:

- Våra välutbildade, engagerade och erfarna pedagoger
- Våra engagerade föräldrar
- Vår höga och väldokumenterade måluppfyllelse i kärnämnena.
- Den kontinuitet man såg i lärandet för eleverna.
- Vår specialpedagogiska kompetens och verksamhet.
- Självvärderingen och arbetet med att involvera eleverna i målen för
undervisningen. Bl.a. genom loggböcker.
- Samverkan med särskolan
- Den process vi arbetar med för att kunna bedöma eleverna på ett bra sätt.


Jodå, de hittade också utvecklingsområden. Men vi kunde känna oss nöjda även där, eftersom det var områden som vi redan arbetar med att förbättra. Framförallt handlar det om att dokumentera elevernas utveckling lika väl i alla ämnen som i kärnämnena samt ytterligare fokusera på de nationella målen i kvalitetsredovisningen.

fredag 13 februari 2009

Folkhälsa - mer än att röra på sig


Som rektor är vardagen oftast fulltecknad med möten i olika former. Det ena viktigare än det andra. Spontana och planerade om vartannat. Helt ärligt är de planerade ofta för många för att det ska bli ett bra resultat av dem.

Veckans sista planerade möte var med "Arbetsgruppen för ökad fysisk aktivitet och goda kostvanor". Gruppen tillsattes av kommunens folkhälsoråd för över två år sedan, och när vi ser tillbaka vad som har åstadkommits så konstaterar vi att det har varit väl satsad mötestid.

Folkhälsa är som min kollega i gruppen (Ewa Lundström) sa, mer än bara fysisk aktivitet och goda kostvanor. Vi hänger ihop både till kropp och själ. Men helt klart har det varit givande att kunna fokusera på det ena. Skulle ha varit intressant om vi kunna jämföra både vad arbetet resulterat i när det gäller fysisk aktivitet och psykisk hälsa.

Vår kanonduktiga folkhälsosamordnare Barbro Müller konstaterade att det tyvärr inte finns så många evidensbaserade metoder när det gäller detta område - en hel del forskning, men det är svårt att säga att man vet vad som fungerar. En ut- och uppmaning till forskarvärlden alltså: Hjälp oss ta reda på vilka metoder som ger ökad fysisk aktivitet och goda kostvanor.

tisdag 10 februari 2009

Föräldrar på möte

Bland det allra roligaste man gör som rektor är att träffa föräldrar, gärna många föräldrar, och varför inte nya föräldrar.
Det betyder att det blev full pott ikväll när jag tillsammans med 4 av våra fantastiska pedagoger höll föräldramöte för föräldrar till blivade sexåringar.
Just detta år har vi en liten dipp av antalet barn i vårt upptagningsområde, och även om det kommit några extra föräldrar som bor i andra skolors upptagningsområden, så blev det ett fint möte med många kloka synpunkter och frågor - det är ju alltid fler som tar till orda om samlingen människor inte är för stor.
Där fanns föräldrar som inte satt sin fot i skolan sedan sin egen skolgång, föräldrar vars barn provat flera olika skolor och åter andra föräldrar som redan har barn hos oss på Ormbergsskolan.
Det är en stor ynnest och utmaning att de planerar att lägga sina barns väl och ve i våra händer. Vi känner oss ödmjuka inför det och vi hoppas på många fina år av samverkan mellan skola och föräldrar framöver. För som Skolverket sa när de var hos oss häromveckan: till våra verkliga framgångsfaktorer hör dels våra kunniga, kompetenta och erfarna lärare dels våra engagerade föräldrar.
Bland det allra roligaste man gör som rektor är att träffa föräldrar, gärna många föräldrar, och ännu he

söndag 8 februari 2009

ettfornyatlulea

I den stora morgontidningen har ettfornyatlulea.se slagit på stort och köpt en helsidesannons för att locka hit nya Luleå-bor.

Jag blir glad när jag ser annonsen. Den får mej att se Luleå med utanförglasögon - positiva utanförglasögon.

Det är viktigt att vi i vår allt mer globaliserade värld kan känna en stolthet och samhörighet i det sammanhang vi verkar. Det kan vara den egna familjen, platsen vi bor på eller den skola eller förskola vi går på. Det hjälper oss till en positiv självbild och självkänsla.

Jag gör också en annan reflektion när jag läser annonsen - den tillgänglighet vi har när det gäller förskolor. På vårt område har knappast någon mer än 5 minuter hemifrån till sin förskola. Att vänta i två år på förskoleplats som annonsens Ronny Olovsson fick göra när familjen flyttade till Värmdö är heller inte något man behöver oroa sig för. Dessutom vittnar de senaste årens kundundersökningar om att föräldrar är erhört nöjda med den verksamhet förskolorna i Luleå (och på Björkskatan) presterar.

Det är bra att bo och verka i Luleå. Hoppas det finns många potentiella Luleåbor inser det när de läser annonsen. Vi kommer att ta emot er med öppna famnen!

lördag 7 februari 2009

Rörd och förundrad

En sak är säker: Man har ALDRIG tråkigt som rektor. Ingen dag är den andra lik, och ingen morgon kan man vara säker på att det man tänkt hinna med verkligen blir det man komer att ägna tid åt. Planerar man för att göra budget så kanske större delen av dagen går åt till elevsamtal, och har man trott att dagen skulle användas till långsiktig strategisk planering så kan ett oväntat besked från kommun, skolverk eller annan intressent innebära att man får spara planerandet till senare.
Men så är också skolan och förskolan en dynamisk verksamhet och dessutom en av de allra viktigaste arbetsplatserna i vårt samhälle - för vad kan vara viktigare än att vara en länk i arbetet med att bilda och fostra goda samhällsmedborgare.
På våra enheter finns drygt 420 barn som varje vardag får med sej en viktig bit av kunskap för livet. Jag kan bli både rörd och förundrad när jag tänker på vilket fantastiskt uppdrag vi har som rektorer att leda denna verksamhet.