fredag 13 februari 2009

Folkhälsa - mer än att röra på sig


Som rektor är vardagen oftast fulltecknad med möten i olika former. Det ena viktigare än det andra. Spontana och planerade om vartannat. Helt ärligt är de planerade ofta för många för att det ska bli ett bra resultat av dem.

Veckans sista planerade möte var med "Arbetsgruppen för ökad fysisk aktivitet och goda kostvanor". Gruppen tillsattes av kommunens folkhälsoråd för över två år sedan, och när vi ser tillbaka vad som har åstadkommits så konstaterar vi att det har varit väl satsad mötestid.

Folkhälsa är som min kollega i gruppen (Ewa Lundström) sa, mer än bara fysisk aktivitet och goda kostvanor. Vi hänger ihop både till kropp och själ. Men helt klart har det varit givande att kunna fokusera på det ena. Skulle ha varit intressant om vi kunna jämföra både vad arbetet resulterat i när det gäller fysisk aktivitet och psykisk hälsa.

Vår kanonduktiga folkhälsosamordnare Barbro Müller konstaterade att det tyvärr inte finns så många evidensbaserade metoder när det gäller detta område - en hel del forskning, men det är svårt att säga att man vet vad som fungerar. En ut- och uppmaning till forskarvärlden alltså: Hjälp oss ta reda på vilka metoder som ger ökad fysisk aktivitet och goda kostvanor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar