lördag 18 april 2009

Självstyre . JA! TACK!

Jag har bloggat tidigare om det glädjande i att vi börjar se tecken på blocköverskridande skolpolitik. Idag kom ytterligare ett exempel. Socialdemokraterna gör ett välkommet utspel om självstyrande skolor.
Inte helt oväntat. Jag upplever att detta är den väg man även i Luleås socialdemokratiska kommunledning är inne på.
Sedan länge har bl.a. Lärarförbundet, Miljöpartiet och Centerpartiet drivit samma linje. Lokalt finns goda exempel på hur man även från såväl vänsterpartiet, moderaterna och KD jobbat för detta. Jan Björklund säger sig vara försiktigt positiv.
Som rektor för en kommunal friskola/intraprenad ser jag frågan som ett viktigt vägskäl. Genom att föra ner makten lokalt till brukarna - personal, barn och föräldrar, ger vi de förutsättningar som krävs för skolans nya utmaningar att rusta eleverna för framtiden. Förutsättningar för delaktighet, en skola där alla mår bra, en skola där vi kan fokusera på det uppdrag vi har och där vi kan planera långsiktigt.
I Luleå har fyra enheter fått det stora förtroendet att visa att det kan göra skillnad med ökat självstyre.
MEN... den allra viktigaste delen väntar vi ännu på. För att självstyret på allvar ska göra skillnad måste vi få makten över vilken personal vi ska ha. Jag har gott hopp om att det kan bli så. Snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar